Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изборът на нов главен прокурор пак идва на дневен ред

05 септември 2024, 07:37 часа • 637 прочитания

В началото на следващата седмица, веднага след празниците за Съединението, Прокурорската колегия ще (ре)стартира процедурата за избор на нов главен прокурор. След отстраняването на Иван Гешев от поста, временно изпълняващ длъжността е Борислав Сарафов, който оглавяваше Следствието.

Прокурорската колегия се събира на 9 септември и ще обсъди предложение за възобновяване на процедурата за избор на обвинител номер едно, а след това ще внесе предложението в Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Ще бъде обсъден и графикът на процедурата, като по информация на специализираното издание Lex.bg се предвижда изслушването на кандидатите и изборът да се проведат на 16 януари 2025 г.

Още: ПП-ДБ с опит да спрат бързия избор на нов главен прокурор

Преди обаче да решат дали да възобновят процедурата се очаква членовете на Прокурорската колегия да променят правилата за избор на председателите на ВКС и ВАС и главен прокурор в съответствие с актуалното законодателство. Акцент номер едно - с колко гласа да се прави избор - 13 или 17. След измененията на Конституцията би трябвало да са 13, като решение по темата взе и Конституционния съд - защото Иван Гешев обжалва, че е освободен с по-малко от 17 гласа.

Според чл. 173 от ЗСВ (Закона за съдебната власт) предложения за кандидатури за главен прокурор могат да правят не по-малко от трима от членовете на ПК на ВСС, както и министърът на правосъдието в четирите поредни заседания, следващи заседанието, на което е прието решението за откриване на процедурата.

Още: Конституционният съд реши: Съдебната реформа е противоконституционна

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес