Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инциденти и катастрофи с влакове през лято'2024: Държавен отчет

10 октомври 2024, 12:03 часа • 393 прочитания

Опасни аварии с влакове – най-после има отговор на депутатски въпрос относно няколко случая, които станаха факт през тази година. Отговорът е даден от служебния министър на транспорта Красимира Стоянова.

Опасни инциденти и катастрофи с влакове в България

Причината за дерайлирането на бързия влак София – Варна, станало на 24.07.2024 година, се разследва, но става въпрос за техническа, не за човешка грешка. Това е железопътно произшествие.

Не такъв е случаят от ден по-рано, с бързия влак Варна – София. Влакът е пратен към жп гара Реброво, но без да е искано съгласие от дежурния ръководител на движението там. Отговорен за грешката е дежурният ръководител на движението на гара Своге. Нямало обаче опасност от катастрофа, защото двата влака не били на едно и също междугарие.

И още – катастрофата, при която локомотив удря влак на Централна гара в София. Виновен е машинистът на локомотива, разследването не е приключило: Влак и локомотив се удариха челно на Централна гара в София, има пострадали (СНИМКИ)

И отново – грешка на машинист има в случай, при който бързият влак София – Бургас минава при затворен изходен сигнал на гара Караджалово. Машинистът е глобен – не се уточнява с каква сума. Случаят е от 19.10.2023 година.

Продължава и разследването на случая от 17.07.24, когато дерайлира товарен влак след спирка "Юнак": Няма пострадали: Товарен влак, превозващ пясък, дерайлира край Варна

Източник: Народно събрание

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес