Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И на втора инстанция "Батко" е невинен

05 януари 2016, 16:22 часа • 3720 прочитания

Известният с прякора "Батко" бивш шеф на пътния фонд Веселин Георгиев очаквано беше оправдан и на втора инстанция по делото срещу него, което се проточи цели 6 години и стана символ на бавно правосъдие, информира "Правен свят".

Оправдателната присъда е станала факт още преди Коледа - на 23 декември, но чак сега информацията излезе публично. На втора инстанция трябваше само едно заседание, за да бъде взета присъдата.

Георгиев е обвинен в длъжностно престъпление - за това, че е сключил 8 договора с фирми на братята му Бойко и Емил Георгиеви за над 38 млн. лв, докато е ръководил пътния фонд.

На 30 април миналата година състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Петя Крънчева го оправда, след като прие, че Георгиев не се е явявал възложител на въпросните поръчки, а такива са били областните пътни управления, които са сключвали договорите с фирмите на братята му "Биндер" АД, "Инмат" ООД и гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти". Според съда, след като фондът и Георгиев не са възложители, няма как да е нарушена забраната в Закона за обществените поръчки в тях да участват свързани лица.

Припомняме, че Крънева беше една от трите съдийки, заедно с Владимира Янева, които ръководеха СГС. Тя вече не е част от ръководството, а доклад на ВСС показва, че подборът за дела, които Крънчева гледа, е бил доста подозрителен.

Пред апелативния съд прокурор Ваня Илиева поиска Георгиев да бъде осъден на 5 години затвор и каза, че мотивите на градския съд (бел. ред. - които не са публикувани) са необосновани и неубедителни, а оправдателната присъда на Георгиев е неправилна и незаконосъобразна. Прокуратурата изтъкна, че градският съд само с едно изречение в мотивите си е отбелязал, че Веселин Георгиев е одобрявал сключените договори. Държавното обвинение обърна внимание и на настъпилите неимуществени вреди, изразяващи се в накърненият имидж на страната.

В хода на делото многократно бяха коментирани спрените плащания на Европейската комисия за България, което беше свързано със скандала около Веселин Георгиев. Вещо лице дори превежда чуждестранни публикации, за които обвинението твърди, че са повлияли негативно на международния имидж на България. По тази част от обвинението съдът прие, че вредните последици не били пряко свързани с бившия шеф на фонда, защото парите по договорите са от държавния бюджет и това няма пряка връзка със спирането на еврофондове.

Днес от Софийската апелативна прокуратура съобщиха, че ще протестират решението пред Върховния касационен съд.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес