Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главен комисар Николов: Изгорелият автобус е самокатастрофирал

23 ноември 2021, 08:47 часа • 4446 прочитания

"Автобусът е самокатастрофирал". Това обясни директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов пред БНР. По думите му са възможни две хипотези – пожар, вследствие на който е възникнало ПТП или пътно-транспортно произшествие, вследствие на което е  възникнал пожар.

Резултатът са 45 загинали, според последните данни. Тъй като по-рано бе обявено, че жертвите са 46 - точното число ще стане ясно, когато бъдат извадени всички загинали, тъй като в момента се уточнява дали е имало прехвърляне на пътници от един автобус в друг при самото пътуване, поясни още Николов.

Пътниците, които са успели да напуснат автобуса, са излезли сами. Част от жертвите са били открити струпани около едната врата, допълни главният комисар. И двамата шофьори са загинали, вероятно това е причината да не са могли да отворят вратите, за да излязат пътниците, предположи още той.

Главен комисар Николов отказа да коментира пътната маркировка. По думите му пътят е бил влажен.

„Като че ли има информация, че допълнителни резервоари е имало или туби с нафта. Най-вероятно е някаква техническа неизправност, ако е възникнало преди ПТП. Ако е от ПТП, е съвсем нормално предвид липсата на част от мантинелите, да е получено искрообразуване, вследствие на което се е запалил автобусът“, посочи той.

Липсват около 20-30 метра мантинели, които автобусът е отнесъл със себе си на около 100 метра, има ясни следи от спирачен път, но все още не са установени всички детайли, уточни комисар Николов.

На мястото на катастрофата е и заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Той съобщи, че са работи по две версии за причините за катастрофата - човешка грешка или техническа неизправност.

Пред БНР директорът на Националната полиция главен комисар Станимир Станев посочи, че само двамата шофьори са били със северномакедонско гражданство, а пътниците са албанци. 

Според временно управляващия посолството на РСМ в България Владимир Кръстевски сред загиналите има и белгийски гражданин.

Зоран Заев: Имало е голяма експлозия при катастрофата на АМ "Струма"

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес