Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гласуваш с чужда лична карта - ето колко случая се разследват

23 ноември 2021, 08:06 часа • 1311 прочитания

Досъдебни производства по два случая на гласуване с чужда лична карта е образувала прокуратурата, предаде в. "Сега".

Първият случай е от село Коньово, Нова Загора. Там заподозрян е Георги Георгиев, който се появи и в медиите, защото на балотажа за президент гласува два пъти - веднъж със своята лична карта, а после и с тази на съпругата си. Той вече е разпитан, както всички членове на секционната избирателна комисия, при това пред съдия.

Георгиев, известен в сливенското село с прякора си Бау-бау, защото се занимавал с кучета, е неграмотен и живее бедно. Пред роднини мъжът разказал, че е натопен. По думите му кметът го рекетирал да гласува от името на жена си. От секционната избирателна комисия пък се оправдаха, че не са го познали след първото му гласуване, тъй като е бил с маска. "Как ще се объркат? Глупости...Бил с маска? Ами и аз ще си сложа маска, не можеш ли да ме познаеш?", казва Гено Стоилов, братовчед на мъжа, пред bTV.

"Не се е обърнало внимание в момента, в който влиза. Оставя личната карта, жената, която проверява по списък, не обърнала внимание, той вече влязъл и гласувал. Аз лично в момента не съм присъствал и не съм запознат на 100% как точно са се случили нещата", заяви пред БНР председателят на избирателната комисия в село Коньово Герган Дангов. По негови думи съпругата на нарушителя е с къса коса, което също спомогнало за недоразумението.

Вторият случай е от Каолиново. Там е трябвало да гласува 86-годишна жена, но вместо това го е сторила 56-годишна жена, която ѝ е роднина.

От началото на предизборната кампания досега образувани общо 167 преписки и 30 досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите в провелите се в два тура избори за президент и вицепрезидент, съобщи прокуратурата. Най-много се делата в апелативния район на Пловдив - 15, после е Варна с 9, в София са 3, а в Бургас 2. Във Велико Търново има само 1 дело.

"С оглед липса на събрани от органите на МВР данни за извършени престъпления са постановени 145 отказа за образуване на досъдебни производства във връзка с вота за президент и вицепрезидент", казват още от прокуратурата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес