Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гешев се ядоса на МВР и прокуратурата забрани да се изнасят данни за атентата

12 май 2023, 11:23 часа • 8108 прочитания

Софийска градска прокуратура забрани разгласяването на подробности за разследвания атентат срещу обвинител номер едно Иван Гешев без изрично разрешение от наблюдаващите прокурори.

"Предвид множеството интерпретации на случая в публичното пространство и създаването на пречки за разкриване на обективната истина, на 11.05.2023 г. наблюдаващите прокурори са издали постановление, с което се указва спазване на нормата на чл. 198 от НПК с оглед неразгласяване без разрешение на наблюдаващ прокурор на материали от воденото разследване", гласи официалното съобщение на прокуратурата от петък.

Това се случва, след като преди седмица служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев първи разкри, че Гешев не е бил със семейството си в колата. Последва признание на самия главен прокурор, че е бил придружаван само от служители на НСО. Малко след инцидента на 1 май той заяви, че семейството му се уплашило от взрива, като думите му бяха предадени от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. След това Сарафов каза, че е бил "подведен" от прекия си ръководител.

ОЩЕ: Държавата се преобръща: Сарафов срещу Гешев или Борисов срещу Гешев?

Демерджиев изнесе още данни - че взривът само леко е засегнал фара на автомобила, в който се е движел Гешев по пътя София - Самоков, и че не е имало как хората в купето да пострадат. Главният прокурор отвърна, че МВР няма как да знае и да разгласява такава информация, тъй като не участва в разследването.

"СГП изразява несъгласие с всички коментари и тълкувания, направени до момента, тъй като досъдебното производство е в начален етап и не са събрани и проверени всички доказателства, на базата на които може да се достигне до категоричен извод относно случилото се на 01.05.2023 г.", посочват от прокуратурата в официалното съобщение.

Също така уточняват, че ръководството и надзорът върху разследването се осъществява от екип от трима прокурори, които са определени на принципа на случайния подбор.

"Разследването по делото се извършва и ще продължи да се извършва обективно, всестранно и пълно, в съответствие с всички изисквания на закона", уверяват от Софийска градска прокуратура.

В съобщението има и намек за израелския експерт, който се появи на мястото на инцидента: "Наблюдаващите прокурори по производството за предполагаемия атентат срещу главния прокурор Иван Гешев не са разпореждали извършването на процесуално-следствени действия с участието на вещо лице, извън списъка на вещите лица на компетентния съд и което не отговаря на изискванията на Наредба № Н-1 от 14.02.2023 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица".

"Не са допуснали на местопроизшествието и лица, които нямат право да бъдат там", допълват от прокуратурата. Припомняме, че Борислав Сарафов обяви как експертът от Израел бил доведен от заместника на националното следствие Ясен Тодоров.

ОЩЕ: Сарафов поиска ВСС да освободи Ясен Тодоров като негов заместник

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес