Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фриц Жоашен ще бъде екстрадиран заради тероризъм

20 януари 2015, 16:47 часа • 11227 прочитания

Хасковският окръжен съд разреши екстрадицията на французина Фриц Жоли Жоашен заради участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове, предаде БГНЕС. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Това заяви след приключване на делото прокурор Дарина Славова.

Съдът постанови незабавно уведомяване на Върховна касационна прокуратура, която е задължена в 10-дневен срок съвместно с френските власти да организират екстрадирането и физическото предаване на лицето, поясни Славова.

Господин Жоашен е невинен, заяви от своя страна, неговият защитник адвокат Ради Радев. Жоашен няма нищо общо с тази терористична акция, подчерта защитникът. След като се запозна с европейската заповед за арест, той каза, че няма нищо общо по обвиненията, които се отправят към него в частност, коментира още адвокатът.

Жоашен каза, че се познават с братята Куаши много отдавна – повече от 10 години. Заедно са играли футбол. Имали са допирни точки по някои въпроси. Той не е предполагал с какво се занимават братята. Имал е отношение с тях в качеството на обикновен бизнесмен, тъй като той се е занимавал със строителство, с продажба на облекла и на спортни дрехи, уточни Радев. Жоашен каза, че се познават от 10 години, съпругата му твърди, че се познават от 15 години, добави още адвокатът.

На миналото си заседание Хасковският съд отхвърли екстрадиция заради отвличане на детето, мотивирайки се, че по българските закони няма престъпление, когато родител пътува с детето си.

За Фриц Жоли Жоашен има две Европейски заповеди за арест (ЕЗА). Едната е издадена от прокуратурата във френския град Бобини по обвинението за отвличане на малолетния му син и извеждането му зад граница. Другата обаче, издадена от съда в Париж срещу Жоашен, е за тероризъм - участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове.

Френският гражданин е контактувал с един от двамата братя Куаши, окървавили Париж преди две седмици. Пред българския съд Жоашен потвърди, че са стари приятели с братята Куаши. Пред френската телевизия France 2 Жоашен заяви, че има само бизнес отношения с братята. "Ние продавахме дрехи и обувки заедно, беше само бизнес връзка", каза той и допълни, че не е бил наясно, че те подготвят каквито и да е било атаки.

Фриц Жоли Жоашен, на 29 години, французин от хаитянски произход, бе задържан на ГКПП "Капитан Андреево" на 1 януари 2015 г. въз основа на Европейска заповед за арест (ЕЗА).

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес