Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фондация: Намерената в багажник убита жена се страхуваше за живота си

07 април 2023, 17:52 часа • 2408 прочитания

Жената, намерена мъртва в багажник на кола в София, се е страхувала изключително много за живота си. Това сподели Надежда Стойчева, директор на фондация "Анимус". Жената се обърнала към фондацията през март месец тази година и по думите на Стойчева била в емоционална криза.

Полицията започнала разследване на 3 април, след като жената била в неизвестност няколко дни.

34-годишният Калоян К., задържан във връзка с убийството на жената, вече се сдоби с обвинение. Софийската градска прокуратура го привлече към наказателна отговорност за предумишлено убийство.

Кристина не била съвсем сигурна дали иска да подаде сигнал в полицията: "Жените често решават да не подават веднага сигнал в полицията. Една от причините за това е, че в обществото битува схващането, че институциите няма да помогнат. Другият мотив са заплахи, идващи от страна на насилника", обясни специалистът, цитиран от Нова телевизия.

Още: След убийството на жената, открита в багажник: Задържаният получи обвинение

Връзката им била на приключване, а извършителят имал собственическо чувство към нея и желание да я подчини, разказва Стойчева.

"Първоначално тя се страхуваше да дойде до тук. После се срещна два-три пъти с психолог и веднъж - с адвокат. Оценена е с много висок риск за живота", каза още директорът на "Анимус".

Стойчева е категорична, че жените, които са в риск, трябва бързо да подават сигнал.

"В българското общество множество години на спешния тел. 112 има над 110 хил. сигнали за домашно насилие. Всяка седмица има убита жена. Ние сме се обръщали към държавата да работим съвместно. В политическата криза се пренебрегват случаите за насилие над жени. Бяхме предложили интимната връзка да влезе в законодателството по защита, но политиците отмениха това", обясни специалистът.

Припомняме, че по информация на bTV на работното си място Кристина е оставила бележка, в която пишело, че ако се случи нещо с нея, трябва да се търси определен човек. По непотвърдена информация жената е застреляна. Последно е засечена в деня, когато си е тръгвала от работа. На камери се вижда, че се качва в колата си, след което изчезва.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес