Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фалшива Хилда Казасян рекламира съмнителни лекарства

19 януари 2024, 14:02 часа • 6071 прочитания

Поредната фалшива реклама в интернет с българска известна личност се появи в онлайн пространството. Този път жертва е певицата Хилда Казасян. Нейният образ е използван чрез дийп фейк технология, за да рекламира съмнителни лекарствени средства против гъбички на краката.

Измамните видеа са създадени чрез монтаж от кадри на реални интервюта на певицата в NOVA в комбинация с кадри на крака и различни процедури за лечение на гъбички. Гласът, който звучи в клиповете, действително много прилича на този на Хилда Казасян, но ако човек слуша сравнително съсредоточено, веднага ще усети, че думите са изговорени от робот.

В кадрите от истинските интервюта на Казасян чрез видеообработка устата на певицата е "раздвижена" по начин, който да пасне на измислените думи. Към клиповете е добавен и следният текст: "Как Хилда Казасян рискува да се окаже в инвалидна количка заради гъбички и какво ѝ помага да се възстанови."

Снимка: Скрийншот/Facebook

Образът на Хилда Казасян е използван в общо три измамни клипа от Facebook страницата "Doctor help". В тази страница няма публикации, а единствената ѝ активност в социалната мрежа е чрез спонсорирано видеосъдържание. Някои данни за рекламата са достъпни публично и от тях става ясно, че и трите реклами вече не са активни, но са били видими от средата на декември до 17 януари.

Известни жени от цял свят - жертва на същата реклама

В профила на въпросната Facebook група се вижда, че "на прицел" са известни жени и от други страни - Анджелика Панганибан, която е актриса, модел и ТВ водеща от филипино-американски произход, Атина Оикономаку - гръцка актриса и известна личност, Даница Клейнова - журналист от Словакия, Катаржина Довбор - полска ТВ водеща, испанската актриса Натали Сесеня, германската актриса Улрике Фолкертс, Клаудия Виейра - португалска ТВ водеща и модел, италианската певица и актриса Росана Фратело, Тереза Гийерме Торе - ТВ водеща от Бразилия и румънската звезда Алина Сореску.

При видеата на всяка от тези жени е използван същият текст, като при клиповете с Хилда Казасян. Най-вероятно въпросната страница подлъгва потребители да предоставят свои лични данни, с които след това да се извърши злоупотреба. Очевидно е, че не става въпрос за нелоялна реклама на истински лекарствени средства.

Припомняме, че в края на миналата година се разпространи фалшиво видео с президента Румен Радев, което беше свалено от ГДБОП. През октомври 2023 г. пък в интернет пространството се появи дийп фейк клип с Николай Денков.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес