Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Елена Динева има апартамент за 25 млн. евро, но няма да си плати гаранцията

06 октомври 2020, 14:32 часа • 18937 прочитания

Апелативният спецсъд определи гаранция от 1 млн. лв. за Елена Динева. Така той увеличи постановената миналата седмица гаранция от 750 хиляди лева за жената до Васил Божков. Тогава тя обясни пред съда, че парите, които притежава в банковата й сметка са единствените, с които ще трябва да живее и занапред.

Още преди апелативният спецсъд да постанови решението си адвокатът на Динева Людмил Рангелов повтори тезата като каза каза, че ако паричната гаранция остане същата – 750 хиляди лева, тя няма да я плати и ще остане в ареста. Това е нейното решение, подчерта той.

"Обвиняемата не разполага с толкова средства, освен това смята плащането на такава сума за свободата си за безсмислено", съобщи още адвокат Рангелов, цитиран от БНТ.

Защо е увеличена гаранцията й?

По време на съдебното заседание стана ясно, че Елена Динева притежава апартамент за 25 млн. евро в Париж, пише 24 часа.

 

Апартаментът в Париж, както и друго движимо и недвижимо имущество, включително и картините от нейната лична колекция, които се намират в жилището й на бул. "Васил Левски" в София, бяха посочени като аргумент за определяне на високата гаранция.

Самата Динева каза пред съда, че претърсванията не се извършват на етажа в дома й на бул. "Васил Левски", където живее, а на друг етаж, където в килери е държала някои ценни за нея вещи. Там денонощно имало полицейска охрана. Самата тя почти в продължение на 120 дни всеки ден била водена в апартамента от 9:30 до 15:30 часа, за да присъства на претърсванията.

Докога има срок Динева да плати гаранцията си?

Законовият срок да се плати паричната гаранция изтича на 27 октомври и тогава самата прокуратура ще измени мярката.

“На досъдебното производство тя има такива правомощия. Просто съставя едно постановление, с което отменя тази мярка за неотклонение”, заяви адвокат Рангелов и добави, че тогава се определя мярка “подписка”.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес