Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Ако имаше мантинела, може би автобусът нямаше да се обърне

14 април 2018, 11:46 часа • 3386 прочитания

"Ако на мястото на катастрофата имаше мантинела, може би автобусът нямаше да се обърне в канавката". Това заяви Владимир Тодоров, председател на УС на Българската асоциация на пострадали при катастрофи. Той допълни, че по закон пътниците в автобуса са били длъжни да сложат колани.

"По закон шофьорът, помощник-шофьорът или стюардът трябва да мине и да каже на всеки да си закопчае колана, но по никакъв начин не може да го принуди”, коментира пред bTV Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите.

Според него законът трябва да се промени и коланът да бъде персонална отговорност, а не на шофьора.

"Силно съм изненадан от факта, че една малка количка, удряйки автобуса отстрани, е успяла да го повдигне, това за мен е невъзможно", каза още Радков. 

"Тази кола тежи по-малко от тон, а в автобуса само пътниците са над 3 тона. Това нещо лети с 96 км/ч напред, всички сме учили динамика – няма как да го повдигне", посочи той.

Леката кола може да е причина, за да го заклати, отбеляза Радков.

"Според шофьора автобусът е бил на две гуми и затова не е натиснал спирачката, защото две гуми нямало да задържат. Всички, които сме шофьори, знаем, че всяко колело държи само за себе си. Няма никакъв проблем да намали скоростта, но той не я е намалил. Най-вероятно се е паникьосал, завил е надясно и е влязъл в канавката", смята Христо Радков.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес