Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата не знаела, че участъкът на АМ "Струма", където загинаха 45 души, е опасен

24 ноември 2021, 08:30 часа • 6145 прочитания

Изказаха се доста мнения, че отсечката е била опасна. В последните 3 години там има 10 пътни инцидента, леки, без пострадали и жертви. Не са се случвали произшествия, за да им се обърне специално внимание. Никога при специализирани срещи не се е коментирало, че този участък е опасен. Това заяви Росен Рапчев, главен експерт на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", относно мястото, където катастрофира и изгоря автобус и загинаха 45 души.

Пращаме екипи да направят пълно обследване, каза Рапчев. А на въпрос на bTV дали е минавал оттам, Рапчев обясни, че това там не било автомагистрала, а скоростен път. Относно статуса на пътя, той посочи, че от АПИ казали, че пътят няма Акт 16 т.е. това не е магистрала: Има ли Акт 16 участъкът на АМ "Струма", където автобусната катастрофа с десетки жертви? Попитан защо тогава пътят е пуснат в експлоатация, Рапчев не можа да отговори с мотив, че не е той човекът, който трябва да го каже.

Не сме правили специфични огледи на това място, ще бъде установено има ли някакъв проблем с организацията на движение, уточни Рапчев. Според автомобилния състезател Димитър Илиев, проблем има – с демонстрация през Google Maps той показа, че между месец април и месец май 2021 година знакът, обозначаващ, че има място за почивка, е бил буквално повален! Освен това, Илиев посочи още няколко нередности - недобра маркировка, отделно недостатъчно добри обозначения чрез знаци какво предстои, че има дори излизане от магистралата. Със сигурност положението със знака не може да е единствената причина, всяка такава трагедия е съвкупност от грешки, но разследващите трябва да обърнат внимание, каза Илиев.

ВИДЕО КАК ИЗГЛЕЖДА ВЪПРОСНАТА ОТСЕЧКА - ТУК!

Котешките очи на магистралата са с функционалност нула – Рапчев се съгласи с това: "Ще бъде нелепо, ако кажа, че не е така”. И посочи, че стопанинът на пътя има за задължение да го поддържа, трябвало два пъти годишно да има регулярни проверки. Actualno.com вече изпрати въпроси на АПИ дали от няколко месеца няма никаква поддръжка на републиканската пътна мрежа в областите Кюстендил, Перник и София и защо. До момента няма отговор.

Рапчев се съгласи и с друго – че шахтата не изглежда добре, че маркировката не отговаря на изискванията. Но подчерта, че това са "довеждащи фактори", заради които е станала катастрофата. „Възможно е да има отклонения от нормативите”, каза инспекторът относно качеството на пътя и веднага подчерта, че шофьорът трябва да се съобразява с особеностите на пътя. По думите му, нямало процедура да накараш стопанин на път да го чисти, но имало минимални изисквания, за да функционира.

Според Рапчев, ще почне проверка на пътищата, но не било лесно, предвид мащаба на задачата.

Бойко Рановски: Не виждам как оставката ми ще промени нещата

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес