Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двама българи са задържани в Сърбия, МВнР пита защо

14 март 2023, 14:15 часа • 4999 прочитания

Двама българи са задържани в Сърбия тази събота, стана ясно от позиция на Министерство на външните работи на Република България (МВнР).От съобщението става ясно, че става въпрос за временно задържане на двама активисти на българското национално малцинство в Босилеград.

Страната ни е поискала официална информация за случилото се, което според българското външно министерство хвърля сянка върху посещението на президента на Сърбия Александър Вучич в Босилеград, което е първо посещение от 97 години насам на сръбски държавен глава в този град, в който живее голяма част от българското национално малцинство в съседната ни държава.

"Причините за задържането на двамата активисти на българското национално малцинство, които се борят за подобряване на условията на живот в Босилеград, трябва да бъдат изяснени. Важно е да се отчита и предизвиканата негативна реакция в България. Спазването на правата на човека и в частност осигуряването на възможност за свобода на изразяване са ключови условия в процеса на европейска интеграция", съобщават от министерството. 

Още в събота консула на България в Ниш Илия Бонджолов е провел разговор с полицейското управление в Босилеград. Вчера по искане на българската страна е проведен телефонен разговор между Славена Гергова, генерален директор по „Европейски въпроси“ в Министерство на външните работи и с посланика на Сърбия в България Желко Йович.

Цялата позиция на МВнР може да прочетете - ТУК

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес