Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Димитър Стоянов: Военният, който е бил заедно с убития полицай, е действал правилно и е защитил границата ни

08 ноември 2022, 14:28 часа • 4217 прочитания

Военнослужещият, който е бил заедно със загиналия граничен полицай по време на престрелката край Елхово, е действал "точно, правилно и изключително професионално". Това обяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на брифинг след среща с представителя на Сухопътните войски, станал свидетел на инцидента.

Припомняме, че 32-годишен служител на Гранична полиция е загинал през нощта между понеделник и вторник при престрелка с мигранти или трафиканти - по непотвърдена информация. Извършителите са избягали на турска територия. Външно министерство привика турския посланик за обяснения и координиране на съвместните действия с Анкара.

Стоянов изказа съболезнования на близките на загиналия, който е бил придружаван от военнослужещ на втория час от началото на наряда им. "Срещнах се с него (б.а. - военнослужещия), говорихме, чувства се добре и е в добра кондиция. Това, което казва той, е същото, което вие знаете – видели са проход в охранителното съоръжение, граничният полицай е слязъл, тогава е проехтял изстрел, граничният полицай е паднал, а той се прикрива зад моторно превозно средство. Изтегля се, за да не бъде видим за евентуалните стрелци от турска територия. Произвел е изстрели натам, откъдето са дошли изстрелите на нападателите, и е защитил нашата граница", заяви министърът.

Днес вътрешният министър Иван Демерджиев каза, че вече е разпоредено да се стреля на границата с цел защита. "За военните имаме точни и ясни инструкции. Силата трябва да бъде съизмерима, не може да използвате оръжие срещу невъоръжена майка с деца например", отвърна Стоянов. 

"Военните са подготвени, това не подлижи на никакъв коментар. Опитите да се твърди, че част от въоръжените сили са подготвени, а други не, е крайно непрофесионално. По-конкретни мерки ще се вземат - естествено, повече предпазни средства", добави той.

Стоянов каза, че след 1989 г. такъв инцидент на границата не си спомня да е имало, досега бежанци не са използвали такива средства. "Не мога да кажа дали става въпрос за бежанци и за мигранти. Утре зам.-министрите на вътрешните работи ще имат среща", добави той относно министрите на България и Турция.

"Не сме коментирали с военния колко са били нападателите, в тъмнината той не е успял да ги види. Но е отговорил със същата сила, върнал е изстрели, а те също по негова посока – изстрелите им са били няколко", допълни Стоянов.

Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов заяви, че е видял в каква сложна обстановка е действал военнослужещият. "Военнослужещите са изключително опитни, особено в районите на границата. За неопитност не може да се говори. При получаване на оръжието, при началото на патрулирането има инструктаж, организацията е на ниво. Ще вземем допълнителни мерки. В момента няма искане от Гранична полиция да се изпратят още военни на границата с Турция", обясни той.

Допълни още, че военнослужещият е трета година на служба. Той е от Сухопътните войски, командирован на границата.

ОЩЕ: Прокуратурата праща молба за правна помощ до Турция след убийството на граничния полицай

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес