Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Diario de Mallorca: Продават Къщата в Барселона за 2,950 милиона евро

12 юни 2020, 15:00 часа • 10394 прочитания

Продават къщата в Барселона за 2,950 милиона евро, съобщава испанският вестник Diario de Mallorca.

В статията изрично се подчертава, че имотът е свързан българският премиер Бойко Борисов и разследване за пране на пари.

Имотът се продава се за 2 950 000 евро - 450 000 евро по-малко от първоначалната цена, както е обявено на "уебсайта на добре позната агенция за недвижими имоти" , пише изданието. Ето и обявата, публикувана в Агенция Idealista.

Имотът е описан подробно: Къщата, "разположена на хълм и с изглед към морето от всички стаи", е "с частна охрана и модерни системи за наблюдение" и има "четири етажа, седем бани, осем паркоместа, асансьор, градина, басейн и прекрасна панорамна гледка към Барселона". В момента се работи усилено мястото да бъде обновен, за да може да бъде продадено. "На първия етаж има четири спални с дрешник и баня, в допълнение към двойна баня и хол, прикрепен към съблекалнята с камина и изход към самостоятелна тераса", описва в своята реклама агенцията, която управлява продажбата на имота. Също има "голяма самостоятелна кухня - трапезария, подходяща за осем души и сервизно помещение с отделна баня".

В статията се посочва, че къщата е нашумяла миналата година, когато испанската полиция и прокурори, занимаващи се с борба с корупцията, са разследвали предполагаема международна схема за пране на пари и връзката й с премиера на България Бойко Борисов. Схемата била разкрита от Ел Периодико през февурари.

"Ел Периодико": Каталуния разследва Бойко Борисов и дали не е замесен в пране на пари

Diario de Mallorca подчертават, припомняйки разследването на Ел Периодико, че от 2013 г. къщата принадлежи на компания Numin Invest S.L, компания, свързана с предполагаемата мрежа, която е превела над 5 милиона евро на Каталуния през последните години.

Тя е закупена за три милиона евро, "но в нея не се е нанесъл истинският собственик и мажоритарен партньор на Numin Invest S.L Александър Чавсев, който е бил управител в България на руската петролна компания "Лукойл", съобщава каталонската полиция.

Разследването обаче потвърди, че става въпрос за бившия директор на Лукойл Александър Чаушев, който е потвърдил собствеността.

В статията е посочено, и че там се е нанесла Борислава Йовчева, бивш български модел, чиито отношения с премиера Бойко Борисов в Барселона се анализират в полицейски разследвания.

Магазинът на манекенката от къщата в Барселона затвори, от "Биволъ" пуснаха схема с име "Ипон" (ВИДЕО)

Каталонски полицейски надзор разкри, че жената, нейните родители и дъщеря й, които са били регистрирани в къщата в продължение на шест години, се радват на имота поне до края на 2019.

Освен това те установяват, че бившият модел е разполагал с луксозен магазин за дрехи с площ 140 квадратни метра на "Paseo de Gracia" в Барселона и че бизнесът принадлежи на друго дружество, EMAS S.L, което също би могло да е свързано с предполагаемия собственик.

В същия ден, в който излезе новината, магазинът е затворен по изненадващ начин и агенция за недвижими имоти е окачила знак на вратата, за да съобщи, че помещенията се предлагат на евентуални нови собственици.

Същото се случва и с луксозната вила, където са живели бившия модел и семейството й.

Публикуването на разследванията в Каталуния предизвика политическа буря в България, където прокуратурата обяви, че ще стартира свое собствено разследване.

Прокуратурата ще снема обяснения от Борисов за къщата в Барселона

Жалбоподателите също поискаха през март да се срещнат с Европейската комисия, но също така не са получили отговор. Засега, завършва статията.

Преди дни вестник Сега написа, че българската прокуратура е отказала да образува разследване по преписката от края на февруари за случая с къщата в Барселона.

Пред Dnevnik.bg обаче от каталунската полиция са отговорили, че разследването не е приключено. "Но не можем да дадем повече подробности, защото е информация с ограничен достъп.", казват от там.

Премиерът отрича да има нещо общо с къщата в Барселона.

Хронология по случая можете да намерите в тези статии.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес