Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Денков се похвали с голямо число спрени мигранти за последните 24 часа

19 юли 2023, 10:34 часа • 908 прочитания

Премиерът Николай Денков похвали Министерството на вътрешните работи за това, че през последния месец "почти всеки ден излиза информация за успешно проведени акции по отношение на миграцията и борбата с организираната престъпност".

"Само за последното денонощие са били спрени 805 човека, които са искали да преминат през границата ни с Турция. От тях около 105 човека са били задържани на територията на страната. Поздравявам Министерството на вътрешните работи", заяви Денков на днешното заседание на Министерски съвет, като се позова на свой разговор с министър Калин Стоянов.

Важно за Шенген

Борбата с нелегалната миграция е от ключово значение заради влизането на България в Шенген. През декември 2022 г. Нидерландия и Австрия ни спряха по пътя към Шенгенското пространство за неограничено пътуване, като аргументите на Виена бяха свързани именно с мигрантския поток, а на Хага - с върховенството на закона.

Преди дни премиерът Николай Денков беше на посещение в Румъния и заяви, че е реалистично двете страни да се присъединят към Шенген до края на настоящата година.

Европейският парламент и Европейската комисия подкрепят кандидатурите на Букурещ и София.

ОЩЕ: Европейският съвет на съд, защото не ни пуска в Шенген - възможно ли е?

Ето какво друго реши Министерският съвет днес.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес