Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Делото за радикален ислям срещу Ахмед Муса започва отново, на втора инстанция

18 октомври 2016, 09:06 часа • 1466 прочитания

Днес (18 октомври) делото срещу пазарджишкия имам Ахмед Муса Ахмед и 12-те му сподвижници отново влиза в Пловдивския апелативен съд, след като бе върнато от Върховния касационен съд за ново разглеждане, предаде БНР.

Ахмед Муса получи 2 години затвор на апелативна инстанция, а на другите му съучастници бе наложено административно наказание за проповядването на радикален ислям. На първата инстанция Муса беше наказан с 1 година затвор по обвинението за проповядване на антидемократична идеология и за членство в подобна организация, както и за проповядване на омраза на религиозна основа.

Муса обаче обжалва и според ВКС жалбата му е основателна, защото при разглеждане на делото от втората инстанция в Пловдив са допуснати съществени процесуални нарушения на правата му или липсват мотиви по съществени за делото въпроси.

Имамът беше съден по три обвинения - за проповядване на антидемократична идеология, за участие в организация, която цели проповядване на антидемократична идеология и за проповядване на омраза. Според ВКС обаче Апелативният съд не е доказал по безспорен начин, че проповядваните от Муса салафитски идеи са противодържавни - противопоставят се на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, както и чрез кои идеи се проповядва налагането на шариатска държава.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес