Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Делегация от ЕП разкри как в обществени поръчки за ремонт и строеж на пътища цените набъбват с пъти

13 април 2022, 13:33 часа • 3812 прочитания

Получихме обзорна информация как се харчат и усвояват средствата от Европа. Трябва да знаем как се изразходва всяко едно евро. Очакваме българските власти да направят реални реформи в съдебната власт и прокуратурата, До момента няма видими резултати. Това каза Томаш Здеховски на пресконференция на членове на ЕП от комисията по бюджетен контрол, която беше на тридневно посещение в София.

„Борбата срещу корупцията е дългосрочен процес. Промяната няма да настъпи лесно“, добави той.

Здеховски беше категоричен, че европейските средства трябва да се изразходват целесъобразно. „Въпросът не е само да се ремонтира дадени къща, а и как ще се използва след това“, добави той.

Евроделегатът разкри как в обществени поръчки за ремонт и строеж на пътища или програми в сферата на селското стопанство цените за една обществена поръчка набъбват с пъти.

И даде пример: "Ако нормалната цена е 30 млн., понякога средствата са европейски и има трима участници, и подават оферта за 80, 90 и 110 милиона. Виждаме го и в селското стопанство. Ако проследим средствата, които се дават за техника и машини, всеки участник увеличава цените с 30%, 40%, 50%, а ако е специализирана техниката – още повече. Погледнете цените в Google и ще видите разликата. Всеки може да види разликата, институциите могат да видят каква е цената на конкретен модел трактори. Това са неща, които многократно се споменават и в одитите на Европейската комисия. Вашите пътища може да са много евтини, но ако се съфинансира или се финансира от европейските фондове, изведнъж цената става високи. Имаме конкретни случаи с конкретни доказателства. Тук това се обсъждаше с НПО-то, които ни дадоха нови материали по отношение на водещи фигури в регионален план. Има много такива примери през годините", разкри Здеховски.

„За нас е важно, че започнахме този диалог с българските власти. Трябва да работим съвместно, за да подобрим работата“, каза Здеховски.

Попитан може ли да даде пример за община, където има злоупотреби с евросредства, той отговори: „Разполагаме с някои доказателства за общини, където има нарушения и корупция. Не мога да дам конкретен пример. Има доста проекти, свързани с организирана престъпност“. Той не конкретизира за кои и какви проекти става въпрос, но каза, че има много сигнали за корупция.

„Разглеждахме общата картина и системните злоупотреби. Те са в няколко направления. Има проблем с обществените поръчки, инфраструктурните проекти и строителните поръчки“, каза евродепутатът с квота от БСП Цветелина Пенкова.

Тя заяви, че има доказателства за измами с европейски средства. „Можем да поискаме спиране на тези средства. Прозрачността трябва да се подобри. Срещнахме се в премиера и бяхме уверени, че се води борба с корупцията“, обясни Пенкова.

Тя посочи, че на този етап еросредствата за страната ни не са застрашени, тъй като се разглеждат стари проекти.

София ин'т Велд от "Обнови Европа" заяви, че е била в България през септември миналата година и няма усещането, че е постигнат напредък оттогава досега.

„Нашата цел е да видим дали системата работи. Има положителни знаци, но има и съпротива от страна на някои органи. Притесненията, които имах преди за главния прокурор, си остават и сега“, каза тя.

„Следващият път, когато дойдем в България, ще контролираме много проекти, както правим по принцип, за да видим къде има проблеми и къде има напредък“, обясни Здеховски.

Евродепутатът с мандат от ГЕРБ Андрей Новаков отбеляза, че по време на посещението си в България членове на ЕП не са посетили нито един проект. Той също успокои, че финансирането не е застрашено, тъй като то още не е получено.

Къщите за гости

България е възстановила 24 млн. евро на европейския бюджет заради констатирани злоупотреби с къщи за гости, построени с безвъзмездни евросредства. Това обаче е за сметка на всички данъкоплатци т.е. през държавния бюджет, каза германският евродепутат Виола фон Крамон-Таубадел. Тя посочи, че това е "болезнено", но и че зависи от българските власти парите да се връщат от виновните, а не от всички.

Новаков обаче увери, че било "въпрос на време" НАП да събере парите, които са дадени на недобросъвестни хора за къщи за гости. Но евродепутатът призна и нещо отдавна очевидно за къщите за гости - че за "някои проекти" петгодишната давност е отдавна изтекла (преди 2017 година) и няма връщане назад.

ОЩЕ: Разследват Александър Манолев за укриване на данъци

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес