Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чистачката от Софийския затвор: Не трябваше да съм там, не беше в моите задължения

12 април 2018, 09:30 часа • 4284 прочитания

Питах ги защо стрелят, защо бягат. Исках да ги видят и хората, да разберат, да ги спрат. Те ми казаха да се махам. Спрях се, тогава се уплаших. Това разказа чистачката Христина Александрова в ексклузивен разказ за случилото се преди вече седмица и половина в Софийския централен затвор, когато рецидивистите Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха през централния изход на затвора.

Видях изстрела, един от двамата стреля. Не стреляше във въздуха, а към будката на надзирателя, разказа още Александрова, която добави, че според нея изстрелите изобщо не са били с цел да сплашат пазачите, а да ги уцелят.

След случилото се, Александрова не могла да спи много-много. Мислех си, че не трябваше да съм там, че това, което направих, не влиза в моите работни задължения, сподели тя.

На изричен въпрос на Нова телевизия дали ръководството на Софийския централен затвор я е поздравило, Александрова с половин уста каза, че е имало поздрав.

Припомняме, че избягалите Пелов и Колев са с изключително тежки присъди. Пелов има 30-годишна присъда, като първото му престъпление е през 1996 г., когато влиза в едно чейндж бюро в Пловдив, убива собствениците на място и взима около 300 долара. След това се укрива, разказа Красимир Занев, бивш началник на служба "Издирвания". Занев допълни, че Пелов много добре познава планините около Ботевград, което е направило издирването му изключително трудно. По-късно, през 2011 година Пелов и негов бивш съкилийник извършват въоръжен грабеж в златарско ателие в Ботевград, където също убиват собственика и бягат. Докато бягат от полицията, Пелов взима за заложници цяло семейство, което по-късно освобождава и се укрива. През 2016 година в центъра на Ботевград Пелов убива двама мъже от ромски произход с незаконно оръжие.

Радослав Колев пък е убил с чук и нож 52-годишен служител на НАП и ранил тежко друг мъж, който е интимен партньор на убития. Колев има присъда от 26 години.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес