Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Черна статистика: Над 20 жени са убити от мъже в България през 2023 г.

23 януари 2024, 14:20 часа • 5069 прочитания

Над 20 жени са били убити от мъже в Булгария през 2023 г. Това заяви  вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на конференция за противодействие на домашното насилие. По думите й регистрираните случаи на домашно насилие са били почти 1400.

Борба с домашно насилие

"Темата за домашното насилие не следва да бъде оставяна встрани. Тя е основна тема, касаеща обществените отношения. Не бива да спират разговорите и обсъжданията по тази тема до изкореняването на това уродливо деяние в нашето общество", смята заместник-министърът на правосъдието Георги Николов. 

ОЩЕ: Регистърът за домашни насилници и изнасилени е почти готов, достъпът до него - само за институциите

Николов бе категоричен, че държавата, подкрепена от неправителствения сектор, ще продължи да действа последователно и упорито за "изкореняване на това грозно явление в нашето общество".

Той припомни и представеното в края на миналата година мобилно приложение "Помогни ми", което следва да осигурява защита и анонимност на жертвите на домашно насилие.

"Домашното насилие в България е едно от големите предизвикателства, с които се сблъскваме. Решенията за него често пъти не се оказват нито бързи, нито лесни, но те не са невъзможни и ние сме доказали, че можем да намираме правилните решения, когато работим заедно", посочи Габриел. И добави, че следващите месеци темата за борбата с домашното насилие ще бъде ключова в контекста на Белгийското председателство на Съвета на ЕС.

ОЩЕ: Жена е в болница след побой от мъжа си, той избяга с детето им

"Насилието има дългосрочни последици върху малтретираните, техните деца, роднини, близки, приятели и колеги", посочи Десислава Викторова от сектор „Престъпления против личността“ в Главна дирекция „Национална полиция“. Според нея има нужда от повече посланици – хора, които познават същината на проблема, за да могат да разяснят на невярващите и незнаещите това, което им липсва да бъдат пълноценни граждани на своето общество, включително и със своята позиция.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес