Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цацаров иска уволнение на двама прокурори и следовател, удрял дете

24 март 2016, 13:51 часа • 6947 прочитания

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл във Висшия съдебен съвет (ВСС) предложения за уволнение на двама прокурори и един следовател.

Това са Петко Минев – прокурор в Районна прокуратура гр. Пловдив, Мария Дамянова – административен ръководител, районен прокурор на Районна прокуратура - Девин и полковник Светослав Йосифов - следовател към Военноокръжна прокуратура Пловдив, военноследствен участък Стара Загора.

В съобщението на прокуратурата се казва, че след извършени проверки от прокурори от Специализираното звено „Антикорупция“ в Софийска градска прокуратура са установени допуснати нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от прокурорите Минев и Дамянова и следовател Йосифов.

Прокурор Петко Минев е поискал частно дружество да му предостави автомобил „Ауди А7“ за ползване за неограничено време. Така лизинговите вноски останали за сметка и в тежест на дружеството лизингополучател – „Теракс“ЕООД, а прокурорът поел единствено текущите разходи по поддръжка на автомобила.

Когато Минев е узнал за проверката срещу него, веднага е предприел действия по прехвърляне заплащането на лизинговите вноски от „Теракс“ ЕООД в негова тежест. Това се е случило на 18.02.2016 г. Според главния прокурор с поведението си Минев е накърнил престижа на съдебната власт.

В случая на прокурор Дамянова се казва, че тя се е опитала да защити непълнолетния си син и негов съучастник от обвинение за кражба на автомобил.

В Районна прокуратура – Девин работят само двама прокурори – Здравко Делиев и Мария Дамянова. Прокурор Делиев е бил изключен от системата за електронно разпределение на преписки и дела и така за наблюдаващ прокурор по това досъдебно производство системата за случайно разпределение е определила прокурор Мария Дамянова. 

„Въпреки че за прокурор Дамянова е било налице основание за отвод, тя поела ръководството и надзора върху това разследване и в деня на разпределянето на делото -16.06.2015г., се произнесла по него, като е разпоредила противозаконно отнетият автомобил да се остави на отговорно пазене на ползвателя на автомобила“, обясняват от прокуратурата.

Според съобщението едва на 19.06.2015 г. Дамянова е изпратила досъдебното производство по компетентност на районна прокуратура – Пловдив, тъй като престъплението с изоставянето на автомобила е довършено на територията на гр. Пловдив.

Случаят с полковник Светослав Йосифов - следовател към Военноокръжна прокуратура Пловдив, е следният - той ударил 12-годишно момиче, което преди това набило 14-годишния му син. След удара полковник Йосифов със заплашителен тон започнал да разпитва останалите деца как се казват, в кое училище учат, на колко години са, като в същото време ги снимал с личния си телефон. Едно от децата - Д. Д, му казало, че не го познава и няма да му отговори. Недоволен от поведението му, полковник Йосифов хванал Д.Д. за дрехите и ритайки го по краката с коляно, го избутал до беседката, където с юмрук му нанесъл три-четири удара в областта на лицето. След това полковник Йосифов си тръгнал, заедно със сина си.

Установено е, че полковник Йосифов се е държал грубо и с пристигналия на място полицейски патрул.

“С действията си магистратът е създал и предпоставки за формиране на негативно отношение към съдебната власт и накърняване на престижа ѝ“, мотивират се от прокуратурата.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес