Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България се сети да иска арест на трима украинци заради Алексей Петров. Защо чак сега?

08 юли 2024, 16:09 часа • 4500 прочитания

Софийска градска прокуратура (СГП) е поискала от съда да издаде европейски заповеди за арект на трима украински граждани, за които се твърди, че са били преки участници в опита за покушение на Алексей Петров в близост до дома му през 2015 г. Става дума за Артьом Темпински, Максим Чорний и Иевен Балков.

Още: България през 2023 г.: Убийството на Алексей Петров и връщането на Васил Божков

Неуспешният атентат с гранатомети

Преди 9 години срещу Петров имаше атентат с гранатомети, при който беше разкрита украинска група от четирима души. Осъден бе един от тях – Роман Логвиненко. Първо той трябваше да излежава присъда от 15 години зад решетките, после тя бе намалена на 10 години, а Логвиненко излезе на свобода около 4 месеца преди разстрела на Алексей Петров в „Драгалевци“. Това се случи на 16 август 2023 г., когато бизнесменът беше убит, а разследването на смъртта му още не е стигнало доникъде.

Интересното в случая е, че не е ясно защо точно сега прокуратурата иска от съда да издаде заповеди за арест на тримата украинци. Няма информация дали те са свързани със самото убийство на Петров. За действията на обвинението съобщи в. „Сега“.

Снимка: БГНЕС

Още: Докъде стигна разследването на убийството на Алексей Петров? Говори Калин Стоянов (ВИДЕО)

Припомняме

Случаят с атентата беше от 29 октомври 2015 г., когато само бронираният „Мерцедес“ на Алексей Петров го спаси от тежки последици.

Двата гранатомета, с които е стреляно по колата, са произведени в България, показа извършената експертиза на оръжията, намерени в района на опита за покушение. Те бяха десантни гранатомети РПГ-22, с които може да се стреля само веднъж. Експертизата на оръжието е показала, че то е лесно за пренасяне, но не се отличава с висока точност.

Открит беше и автомобилът, с който са избягали нападателите - червен "Опел". Колата беше с крадени номера.

В началото на следващата година - 2016 - се разпространи информация, че украински граждани са задържани за опита за покушение срещу бившата барета. По случая се водеха предимно разпити на граждани на Русия и Украйна. Само че се оказа, че арестуван е единствено Логвиненко. Стрелецът и помагачите му също станаха известни, но тогава не бяха задържани, като към момента на убийството на Петров през 2023 г. все още се издирваха от Интерпол.

След инцидента Алексей Петров предложи награда от 100 000 долара за информация, която да доведе до разкриването на поръчителите. Навремето бившата барета каза още, че е започнал собствено разследване, в което щели да се включат и чуждестранни експерти. Коментира, че медиите са определили атентата срещу него като терористичен, и по този повод заяви: "С терористите - като с терористи".

През цялото време прокуратурата твърдеше, че в атентата с гранатометите са участвали като преки извършители именно Артьом Темпински, Максим Чорний и Иевен Балков. От тях обаче и до момента няма следа.

Срещу Петров имаше и още един опит за покушение през годините - през 2002 г. пред басейна "Спартак". По този случай така и не се стигна до развитие.

Още: Прокуратурата разследва Васил Божков за Алексей Петров в отделно дело

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес