Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъчварова признава, че нямаме достатъчно барети

07 април 2016, 13:24 часа • 3070 прочитания

Има липса на кадри за Специализирания отряд за борба с тероризма при МВР. Това признава в свой писмен отговор на депутатски въпрос вътрешният министър Румяна Бъчварова.

“Към настоящия момент броят на работещите служители в СОБТ не покрива щатната численост. В тази връзка е издадено писмо на главния секретар на МВР от 07.12.2015 г., с което е указано на ръководителите на структурите от МВР да осъществяват управленско съдействие за кадровото обезпечаване на Специализирания отряд за борба с тероризма”, пише Бъчварова.

Всеки месец със заповед на командира на баретите се определят и дати, на които се провежда вътрешен подбор на служители от системата на вътрешното министерство. “Предвид липсата на задължителна военна подготовка към момента в България, е направена преценка, че за нуждите на СОБТ е необходимо да се търсят служители, които имат първоначален професионален опит в структурите на полицията”, уточнява вътрешният министър. След етапите на вътрешен подбор следва сформиране на отделни групи най-малко от осем души от издържалите кандидати, а впоследствие и тяхното обучение в рамките на три месеца.

Според Румяна Бъчварова въпросът с кадровата обезпеченост на СОБТ нямало да се реши с автоматичното назначаване на нови кадри. “Не е въпрос на управленско решение за попълване на щатната численост, а по-скоро изискване, отговарящо на спецификата на специализираната структура”, анализира вицепремиерът и вътрешен министър.

 

 

 

 

 

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес