Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бившият ректор на МУ Ваньо Митев се сдоби с обвинение за неизгодни сделки

13 октомври 2016, 14:20 часа • 2824 прочитания

Прокуратурата обвини бившия ректор на Медицинския университет проф. Ваньо Митев за сключването на явно неизгодни сделки и така те са нанесли значителни вреди на университета.

Обвинението срещу Митев е по чл.220 ал.2 от Наказателния кодекс и предвижда от една до десет години лишаване от свобода.

Бившият ректор е призован да се яви утре сутринта в следствения отдел на Софийска градска прокуратура, информира bTV.

Междувременно, зам.-ректорът в оставка Радомир Угринов е връчил заповед за отстраняването на проф. Вихра Миланова от поста ректор на университета. Заповедта е подписана от председателя на общото събрание Генчо Начев.

Любопитното в случая е че Начев е подписал отстраняването на проф. Миланова, но все още не е предал протоколите и книжата от проведеното общо събрание от 11 октомври на МОН.

Снощи до 22:00 часа комисията, назначена от Меглена Кунева за установяване на легитимността на Общото събрание е чакала протоколите, но те така и не са били предадени, съобщиха за телевизията от Образователното министерство.

Заповедта за отстраняването на Вихра Миланова е с вчерашна дата. В същото време зам.-ректорът в оставка Угринов е връчил заповеди за отстраняване от длъжност и на целия административен екип на проф. Миланова. Някои от тези заповеди са с дата от 10 октомври т.е. ден преди свикването на Общото събрание.

Как се стигна до всичко?

Повод за разследването на държавното обвинение е изтекъл и в медиите одитен доклад на Министерството на образованието и науката, изпратен на прокуратурата.

Магистратите разследват съмнителни хонорари, получени от Митев и негови роднини, нерегламентираното премахване на стол в университета, злоупотреби с обучение на чуждестранни студенти, екскурзии до екзотични дестинации под формата на командировки, както и закупуването на автомобил за 180 хил. лв. със служебни средства.

Митев отхвърли обвиненията и заяви, че е оставил МУ „на плюс”. Междувременно наследилата го на поста проф. Вихра Миланова обяви, че лошите практики ще бъдат прекратени и освободи ключови служители в администрацията на вуза.

След събиране на Общото събрание на МУ, чиято легитимност тя оспорва в съда, на нейно място беше назначен нов ректор – проф. Виктор Златков. Двете страни в скандала си разменят обвинения, като днес в Ректората стигнаха и почти до физически сблъсък, след като Миланова отказа да напусне ректорския кабинет.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес