Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш депутат от ГЕРБ и настоящ на ДПС е обвинен в търговия с влияние

16 април 2019, 15:05 часа • 14251 прочитания

Специализираната прокуратура предаде на съд народния представител Димитър Аврамов за търговия с влияние.

Той и двама негови помагачи ( с инициали М. П. и В. Ч.)  са обвинени, че от 6 до 17 юли 2012 г. в Бяла Слатина, Плевен, Монтана са поискали 220 000 лева от бизнесмен и право на ползване на земеделски земи, собственост и арендувани от фирма на бизнесмена.

Прокуратурата твърди, че депутатът взел 100 000 лева, за да упражни влияние на директора на Областна дирекция "Земеделие" в Монтана да отмени своя заповед. Парите били искани още, за да се упражни влияние и върху началника на полицията Монтана, за да осигури охрана за достъп до масив в землището на с. Стубел.

Деянията са извършени в Бяла Слатина, Плевен, Монтана и в местността "Тировец" в землището на Монтана (в производствена база на "Гала - М" ООД). Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Димитър Аврамов е избран за депутат с листата на ДПС в избирателен район Монтана. Той е и член на комисиите за борба със сивата икономика и контрабандата и по европейските въпроси и еврофондовете.

Той бе депутат и от листата на ГЕРБ в първия мандат на кабинета "Борисов".

На 17 юли 2012 г. Аврамов бе арестуван за търговия с влияние. През 2016 г. той бе оправдан от Софийския градски съд, но от прокуратурата обявиха, че ще протестират.

Припомняме още, че братът на депутата Борис Аврамов, е сочен за лидер на престъпна група, която е обвинена за палеж на автомобила на убития данъчен Иво Стаменов. Поръчката обаче не била изпълнена, а за нея разследващите органи разбрали по показанията на хората, на която била възложена.

Събрани са обаче доказателства, че групата е възлагала поръчки за следене и нанасяне на побой над застреляния на 19 декември 2017 г. в София директор на звено „Фискален контрол” в НАП Иво Стаменов.

Убийството на  Стаменов не е разкрито. Той бе застрелян посред бял ден в центъра на София и по-късно почина от раните си.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес