Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Биволъ" извади предполагаем сигнал на Божков колко голям подкуп е дал на Борисов

05 юни 2020, 19:50 часа • 23522 прочитания

"За период от по-малко от 3 години, от 2017 г. до края на 2019 г., съм предал директно на министър Владислав Горанов и на министър-председателя Бойко Борисов над 60 млн. лева по тяхно искане и разпореждане". Това е написал обвиняемият бизнесмен Васил Божков в сигнал до прокуратурата, твърди сайтът "Биволъ", който публикува текста на 5 юни привечер.

Според изданието, то е получило документа по електронен път и е попитало бизнесмена в съобщение, в което прилага извадка от него, дали е автентичен. Божков е отговорил само, че вчера и днес сигналът е изпратен до много български и чужди институции. Той не потвърждава директно, но и не отрича. Комуникацията е в Messеnger. В четвъртък главния прокурор Иван Гешев каза, че той е получил по имейл сигнал от Божков, който вече се проверявал.

Няма ясни доказателства, че публикуваният от "Биволъ" документ е автентичен. В него се твърди, че Божков е платил конкретна сума като "рекет" за последните три години и обвинения за "заплахи" и искане да превземат бизнеса му.

Освен, че твърди, че е платил 60 млн. лева към Горанов и Борисов, Божков заявява, че е готов да свидетелства и да покаже доказателства:

"Имам готовност да предоставя на прокуратурата пълни свидетелски показания за споменатите събития, подкрепени от веществени доказателства, включително документи, банкови извлечения, записи от охранителни камери, снимки и свидетелски показания"

В резюмето, публикувано от "Биволъ", се твърди, че дружествата, оперирали бизнеса с лотарийни билети, и той като акционер в тях са били "подложени на системна злоупотреба с власт, изнудване и директни заплахи за промяна на нормативната уредба от страна на висшепоставени държавни служители и от членове на българското правителство".

Божков заявява още, че се е стигнало до директна "заплаха" (в сигнала думата е в кавички) за прекратяване на дейността на тези фирми и е тя се осъществила, когато през януари 2020 г. е отказал да плаща повече на финансовия министър. Божков го определя като "категоричен отказ да продължавам да задоволявам нарастващите финансови претенции и амбиции за придобиване на мажоритарни дялове от моите дружества от страна на министъра на финансите". А причината за това, по думите на Божков, е интересът на чешкия лотариен оператор Sazka Group към "Национална лотария". Чехите са предложили 1 млрд. лева за контролен дял от компанията, като според Божков заради това Горанов поискал веднага прехвърляне на контролните дялове на посочени от финансовия министър субекти.

В сигнала са изредени събитията от последните пет години от гледна точка на Божков - повечето от които той вече описа или в интервюта, или под други форми, които използва през последните седмици в социалните мрежи. Ключова отново е хронологията за промените в Закона за хазарта - подробности си припомнете ТУК!

На финала на сигнала Божкове казва, че сезира прокуратурата "за злоупотреба с политическо влияние, злоупотреба със служебно положение, престъпен сговор, искане и получаване на подкуп, сплашване и престъпление по служба" от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова. По неофициална информация на "Дневник" сигналът, освен до прокуратурата, е изпратен и до други институции в България, до партиите и до чужди посолства. Медията казва и, че Sazka Group е потвърдила за интерес към "Национална лотария", но имало само неофициални преговори и нищо не последвало след това.

Вижте още:

Божков показа схема на корупция и рекет с хазарта на прокуратурата

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес