Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БХК: Стрелбата срещу Соня Павлова е основано на пола насилие

14 май 2021, 15:28 часа • 6285 прочитания

Българският хелзинкски комитет (БХК) изразява тревога от поредния случай на тежко посегателство над жена, извършено на 12 май на метростанция „Летище София“ в столицата. 56-годишната Соня Павлова бе простреляна от 63-годишен мъж със законно притежаваното му огнестрелно оръжие, преди той да се самоубие.

"От информацията, разкрита чрез медиите през последните дни, става ясно, че Павлова е била обект на системно следене от страна на мъжа, с когото има познанство и чието желание за връзка между двамата е отхвърлила", се посочва в съобщение на БХК до медиите.

"В българското законодателство продължават да отсъстват разпоредби относно превенцията и борбата с подобен род деяния, а именно – джендърно (полово) базирано насилие. Съгласно международноправните стандарти това е насилие срещу жена, защото тя е жена, дължащо се на предразсъдъци спрямо жертвата", смятат от БХК.

Според правозащитниците такъв състав в Наказателния кодекс е трябвало да се създаде като част от законодателните промени с оглед бъдеща ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулска конвенция). Подобна препоръка са отправяли към България и от други органи на ООН и на Съвета на Европа. Ратификацията на Конвенцията бе блокирана с решение на Конституционния съд. Тогава предходното правителство огласи претендиращи да я заместят мерки, които обаче не включваха превенция и бяха фокусирани единствено върху домашното насилие, но не и върхуджендърно базираното насилие.

"В резултат на тези промени към настоящия момент Наказателния кодекс предвижда редица квалифицирани състави за престъпления, извършени при условията на домашно насилие, но не и за деяния, мотивирани от пола или стереотипи за пола на жертвата", пише в съобщението.

"От огласеното от медиите в настоящия случай става ясно, че Павлова и стрелецът не са били в отношения, които Наказателният кодекс квалифицира като обуславящи „домашно насилие“. Българското законодателство не дава възможност за разследване, признаване и подходящо наказване, което да отчита специфичния дискриминационен мотив в случаи, като този на стрелбата срещу Павлова", смятат от Хелзинкския комитет.

Ето защо БХК използва случая за пореден път да призове българските власти, в българското законодателство да бъдат възприети всички необходими стандарти по отношение на борбата и на превенцията както на домашното, така и на джендърно базираното насилие.

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес