Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бат Сали зае позиция за Галиче, иска оставката на Ценко Чоков

15 април 2014, 10:47 часа • 36873 прочитания

След като село Галиче отново влезе във фокуса на общественото внимание с протестите на местни роми срещу кметския син Мартин Чоков, на сцената излезе и депутата от ДПС Александър Методиев, по-известен като Бат Сали. Методиев също получи своята доза известност след репортажа на Нова телевизия за незаконното енерго в Самоков.

След последните оплаквания на жителите на ромската махала от побои и тормоз, Методиев поиска оставката на Чоков и обяви, че ще поиска проверка от страна на компетентните органи на управлението му, което продължава вече четвърти мандат.

„Аз ще помоля той лично да си подаде оставката като кмет, вярвам, че има и доста нарушения от негова страна – ще искам проверки на НАП, МВР, данъчни инспектор, дори ЧЕЗ, защото имам информация, че той не си плаща тока и водата на цеховете, които ползва за земеделие. Имам информация, че отказва доста програми за тази община – връщал ги под предлог, че няма желание”, коментира депутатът в сутрешния блок на bTV.

Той твърди, че досега никой не е подавал сигнал срещу Ценко Чоков от страх. „В по-голямата част не гласува – затова има опит за сплашване на ромските избиратели. Той тероризира гражданите”, допълни още Александър Методиев като подчерта, че в Галиче няма нито една кражба, извършена от роми. Той отхвърли тезата, че това се дължи на суровите методи на кмета. „Досега никоя институция не се е задействала срещу него.

Сред хората от махалата в Галиче, които най-активно въстанаха срещу кмета Ценко Чоков и сина му, на преден план сред изплашените и тормозените излизат двама мъже - осъденият за кражба на зърно от държавния резерв Мехти Касъмов и синът му Касъм. На последните парламентарни избори Касъм е кандидат за депутат от ДПС, а през 2011 г. бащата Мехти е кандидат за кмет на Галиче. Архивни разкази от тогава припомнят как Касъмови печелят гласове.

„Хората ни имат доверие, много сме им помагали. Разчитаме на ромски гласове и фактите са на яве”, разказва преди време синът Касъм Касъмов. „Може само, ако е татко ми. Той е помагал. Партии не ги интересуват много. Много хора са работили при нас, храна, лекарства по празниците раздаваме храна”, допълва той.

Той разказа и за своя начин да провери дали хората са гласували „правилно”. „Снимам 4000 бюлетини и хората ми влизат от къща на къща. Гласувай, да те видя. Сгрешил – пак”, обясни той.

„Търговия с гласове с Касъмов са правили всички досега”, твърди по същото време бившият депутат от ГЕРБ Николай Коцев.

В коментар на архивните кадри на баща и син Касъмови Александър Методиев обяви, че „ДПС никога не е купувало гласове от ромски произход”.

„Ако наистина има купуване на гласове, има институции, които да санкционират. Това е най-близката партия до нашия цигански етнос. Обвиненията към тази фамилия са неоснователни. Към Касъмови наистина са отправяни заплахи, но побоищата са над хора, които не са гласували за ДПС – деца на 14-15 години. Просто 21 век няма как да допуснем някои да си прави своеволия”, категоричен беше депутатът от ДПС.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес