Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бащата на жестоко убитата Яна Кръстева ще съди държавата в Хага

06 юни 2017, 09:00 часа • 3015 прочитания

Бащата на убитата в Борисовата градина Яна Кръстева ще съди държавата в Хага. Явор Кръстев заяви, че не е учуден от решението на съда, което дава 20 години лишаване на свобода на убиеца ѝ Николай Русинов - Чеци.

"Карам законно, ще обжалвам и ще чакам крайна присъда, след което в Хага, тежко ми е, защото зная кого ще осъдят - държавата, тебе, мене, за да ми изплатят някаква сума и да кажат – той е убиец. Тъжно ми е, но друго решение няма", заяви Кръстев.

"Съжалявам, през целия си живот съм бил съвестен гражданин, работил съм, но почвам да съжалявам, че съм българин. Убиват децата ни и ние мълчим, колят ни, бесят ни – мълчим. Има оправия и тя е много проста – по-сурови присъда. При доказано убийство, доживотна без право на замяна. 30 години със задължителна работа, а тоя лежи в затвор… една издръжка е около 1000 лв. Това го плащаме всички ние.

Вчера получих решение от Софийския апелативен съд, в него пише:“ …деянието е извършено по особено жесток и мъчителен начин – категорично сочи, че нанесените травми са нанесени приживе със значителни болки и страдание, като преди да почине тя е осъзнавала неизбежния си край. Продължителността на настъпването на асфикцията е траело между 20- 30 минути агония.“ Детето ми е усещало, че умира, но не е имало кой да ѝ помогне, каза бащата.

На въпрос дали е разговарял с убиеца на дъщеря си, Кръстев каза: "На мен ми е под достойнство ода разговарям с убиеца на детето ми".

"Искам да им кажа особено на депутатите - трябва да се вземат в ръце и да работят, те не са назначени, те са избрани от мен от вас. Защото днес съм аз, утре може и на него да случи, никой не е застрахован. Към главния прокурор и новия министър на правосъдието Цачева – много ги моля да се запознаят малко по-подробно с този случай. Не може един български съд да даде доживотна и друг признава всичко, но сваля присъдата. Той едва ли не ще се оправи. Е, как ще се оправи", допълни още той.

Бащата на Яна Кръстева твърди, че има различен подход при убийствата на хора, които не живеят в София: "Тук става въпрос за сестрите Белнейски, в Габрово намират сперматозоиди на коляното на убито момиче и експертизата казва, че са нейни. Не сме един-двама."

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес