Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Автобусна катастрофа разкри рецидив в безопасността на курсовете на "Юнион Ивкони"

01 ноември 2017, 08:30 часа • 14525 прочитания

Има проблем с листа от тахографския апарат на автобуса, който катастрофира на АМ "Тракия" преди малко повече от денонощие. Този лист, който е своеобразен запис и трябва да покаже маршрута на курса, включително спиранията за почивка, бил стар и се води на друг шофьор. Заради това ямболската прокуратура почва проверка на всички превозвачи в областта.

Най-вероятно шайбата в тахографския апарат е или махната от шофьора, или е паднала при катастрофата, каза пред Нова телевизия зам.-транспортният министър Ангел Попов. Той не пожела да коментира факта, че съсобственикът на "Юнион Ивкони" Ивайло Константинов е член на транспортната комисия и пише правилата за сектора. Върху никого няма чадър, подчерта зам.-транспортният министър.

По думите на Попов, от началото на годината на "Юнион Ивкони" са написани 28 акта за различни нарушения по отношение на тахографските апарати, като последните актове са на стойност 10 300 лева.

Преумора на шофьора, засичане от друг автомобил или техническа неизправност – това са версиите, по които работи Районната прокуратура от Ямбол за катастрофата.

Основната версия остава преумора. Районен прокурор Мина Грънчарова посочи, че шофьорът отказва да каже дали това му е бил втори пореден дълъг курс. Има свидетелски показания, че водачът е изпълнявал сутрешния курс от Бургас за София, но от фирмата-превозвач казват, че той е почивал 24 часа, преди да поеме фаталния курс от София към морето. Освен това се разследва вина не само на шофьора, но и на трети лица от фирмата-превозвач.

Пред bTV прокурор Грънчарова уточни, че ако бъде доказана вина на шофьора, той ще бъде обвинен за причиняване на телесна повреда на повече от две лица, за което е предвидено лишаване от свобода от 1 до 6 години.

Иначе конкретно за шофьора на катастрофиралия автобус зам.-транспортният министър каза, че за седем години той нямал нито едно нарушение. И добави, че "не защитава никого", но в транспортния сектор имало голяма криза за кадри.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес