Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокатът на TAD Group: Няма нито едно доказателство за подбудителство

09 август 2019, 09:00 часа • 4158 прочитания

"Фирмата на моя клиент няма нищо общо с хакерската атака. Няма нито едно доказателство за подбудителство. Всички доказателства касаят дейността на фирмата, те не касаят хакерската атака." Това каза в интервю за bTV адвокат Ина Лулчева -защитник на собственика на TAD Group Иван Тодоров.

Тя обърна внимание на това, че другият обвинен като подбудител Георги Янков е с гаранция, а извършителят Кристиян Бойков, който би трябвало да носи най-тежкото наказание, е с мярка за неотклонение "подписка", а собственикът е задържан.

"Затова казахме, че той се задържа именно, защото е собственик на фирмата", обясни Лулчева. По думите ѝ, това не е свързано с правото. Тя изрази предположение, че има връзка между изказването на ръководителя на ГДБОП, който по-рано обеща, че на 8 август ще има задържан. 

"Създава се такова впечатление, което е много неприятно, защото би трябвало да важат доказателства, представени в съда. Обществените настроение, които се опитва да създаде прокуратурата не би трябвало да влияят, така съм се надявала винаги. Вчера съдът се позова на една снимка, на която се твърди, че е Иван Тодоров и се говори за НАП. Това не е вярно. На снимката не е моят клиент. Не мога да кажа как се чувства в момента Иван Тодоров. Там не дават да говориш. Това е арест. Тепърва ще преценим какви действия ще предприемем", допълни още адв. Лулчева.

Припомняме, че на 8 август Апелативният спецсъд върна в ареста обвинения в подбудителство за кибертероризъм собственик на TAD Group Иван Тодоров.

Тодоров се отзова зад решетките с мотив, че той говори с Кристиян Бойков на терасата в офиса на фирмата за ефекта от разпратените до медиите данни от НАП. Само че самата прокуратура, пускайки доказателства по делото в медиите, включително снимки от въпросния разговор, посочи, че вторият човек в разговора е Георги Янков! "Съдът направи фактическа грешка. Той се позова на снимки, в които участват други лица. На практика той се позова на доказателства, които не касаят Иван Тодоров", заяви пред журналисти адвокатът му Георги Стефанов.

Припомняме, че фирма TAD Group, чийто собственик е Тодоров, е заподозряна за хакерската атака срещу НАП. Изтичането на данни след хакерската атака на сървърите на НАП засегна около 5,1 млн. български граждани. Около 4 млн. от тях са на живи хора, останалите са на починали лица.

Миналата седмица Тодоров беше задържан на Летище София, а след това – освободен от спецсъда срещу гаранция от 100 хиляди лева. Прокуратурата протестира мярката за неотклонение парична гаранция. Вече стана ясно и че защитата на собственика на TAD Group иска намаляване на гаранцията му. Обвинението на Тодоров е за кибертероризъм.

Oт прокуратурата разпространиха част от доказателствата, събрани по делото. Това доведе до нов теч на лични данни. В разпространения имейл от обвинението не бяха заличили ЕГН-та. Адвокат Ина Лулчева посочи точно това обстоятелство в защитата, след като прокурор Евгения Станкова, която каза как били хакнати пръскачките пред Народното събрание (според Столична община там се полива с водоноска), обясни, че Тодоров трябва да остане в ареста, за да се предотврати опасност да се всява смут в населението. Лулчева заяви, че с "изпускането" на ЕГН-тата също се внася смут. А фактическата причина Тодоров да си остане в ареста е представен негов разговор с Бойков - през чат. В него Бойков казва: "Тая вечер НАП заминава, ударихме на бате Бойко машината и окрадохме всички документи". Тодоров отвърнал: "Да ги копираме целите, пък после ще ги питам за киберсигурност. Даже въобще няма да ги питам". Има и свидетелски показания, че Бойков на практика ръководел оперативно фирмата.

Според прокуратурата, сайтът на Агенция "Митници" също бил ударен от TAD Group, пострадали били и "Нет Инфо".

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес