Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокатът на Иван Тодоров призова да не се приема всичко, което казва прокуратурата

02 август 2019, 09:30 часа • 3416 прочитания

Представянето на доказателства пред медиите създава впечатление за негативно обществено мнение, което да въздейства на съда. Това е абсолютно недопустимо. Това заяви в ефира на "Тази сутрин" по bTV Ина Лулчева, адвокат на собственика на TAD Group Иван Тодоров.

По делото няма данни Кристиян Бойков да е склоняван от когото и да било. Както от делото, така и съдът от първата инстанция, прие, че той не е склоняван от никого, стана ясно от думите на адвоката. Аз смятам, че вчера се е получило разпространението на лични данни - включително на магистрати. Когато обсъждате журналистите реплики, бихте могли да правите всякакви предположения. Когато прокуратурата ги обсъжда - трябва да разполага с доказателства, посочи още адвокат Лучева.

Тя призова да не се приема всичко, което казва прокуратурата, по това дело. Адвокатът отбеляза, че Иван Тодоров е изключително смутен от тези обвинения. Тя подчерта, че клиентът ѝ е предоставил всички данни още от първия ден на разследването.

Според председателя на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев не е редно да се огласяват по висящо разследване доказателства по този публичен начин. Имали сме прецеденти в миналото, които не са довели до нищо, посочи Калпакчиев по повод вчерашната акция с разпространени доказателства от държавното обвинение относно хакерската атака. Това само по себе си е пропагандна акция. Това може да доведе до провал на самото наказателно производство, категоричен е Калпакчиев.

Според него това поведение на прокуратура води до уронване на престижа на самата институция и това, че гражданите не я въприемат насериозно - това е изключително опасно. Освен това са разпространени и лични данни. Разпространяването на лични данни не е невинна дейност. Разследването, което протича до момента, по-скоро цели пропагандни, конюнктурни ефекти, които да бъдат използвани с краткосрочна цел, каза Калпакчиев.

Изборът на нов главен прокурор

Калин Калпакчиев каза, че тази процедура (по избора на нов обвинител номер едно - бел. ред.) разкрива белезите на всички процедури, които са се провеждали до момента. Тя трябваше да започне по съвсем различен начин - със сериозен анализ на работата на прокуратурата. Анализ, който да доведе до една картина, за състоянието и правомощията на обвинението. Оттам да си направим извод какъв главен прокурор е необходим, посочи още председателят на Съюза на съдиите.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес