Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокат обвини прокуратурата, че търси под вола теле, за да екстрадира българин в САЩ

11 април 2018, 09:00 часа • 5470 прочитания

Прецизното законодателство дава яснота по въпроса с Желяз Андреев. Той може да не бъде екстрадиран. Това заяви адвокат Марин Марковски.

Дали ще бъде екстрадиран или не зависи от Добричкия окръжен съд и Варненския апелативен съд, не от изпълнителната власт, обясни юристът. И изрично подчерта, че в България няма да се преценява дали Андреев е виновен или не.

Чл. 5 от Закона за екстрадиция посочва, че екстрадиция на български гражданин може да има само ако нарушението е престъпление както по българския закон, така и по американския закон в случая, коментира Марковски пред Нова телевизия. И добави - категорично няма престъпление от страна на Желяз по българското законодателство, защото ние не сме наложили санкции на Сирия съгласно чл. 233 от Наказателния кодекс. В този член пише следното: "Който без съответни лиценз, регистрация или разрешение изнася, внася, трансферира, транспортира, транзитира, извършва брокерска дейност с оръжия или с изделия или технологии с двойна употреба, както и когато такива дейности са осъществени в нарушение на забрани, ограничения или санкции, наложени от Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации, от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) или от Европейския съюз, указани в акт на Министерския съвет или произтичащи от международен договор, по който Република България е страна, се наказва с лишаване от свобода до 6 години и с глоба до 200 000 лева. За особено тежки случаи наказанието е лишаване от свобода от 3 до 8 години и глоба до 500 000 лева. В маловажни случаи наказанието е глоба до 20 000 лева".

Всъщност точният текст на чл. 5 гласи: "(1) Екстрадиция се допуска само когато деянието съставлява престъпление по българския закон и по закона на молещата държава и за него се предвижда наказание лишаване от свобода или мярка, изискваща задържане на лицето за не по-малко от една година или друго по-тежко наказание. (2) Екстрадиция се допуска и с цел изтърпяване на наказание лишаване от свобода или мярка, изискваща задържане на лицето, наложени в молещата държава за не по-малко от 4 месеца. (3) Деянието съставлява престъпление и в двете държави, когато независимо от разликите между съставите им техните основни признаци съвпадат".

Според Марковски, за да задържи Желяз, прокуратурата го обвинява във фалшификация на документи, което го няма в искането за екстрадиция, а молбата за екстрадиция от САЩ още дори не била дошла. По чл. 9 от Закона за екстрадиция се иска да бъде описано престъплението, за което се иска екстрадиция от молеща държава, уточни адвокатът. Днес предстои решение на съда в Добрич дали да удовлетвори искането на прокуратурата Желяз да остане в ареста 60 дни.

Марковски коментира и, че шефовете на компанията, заради която Желяз се забърка в неприятности, са били араби, екстрадирани са в САЩ и по споразумение са влезли в затвора за 13-15 месеца. Американското законодателство е гъвкаво, беше заключението на юриста, след като стана ясно, че за такова нарушение в САЩ може да се влезе в затвора за до 20 години.

Пред bTV омбудсманът Мая Манолова изрично каза, че извършването на престъпление води до носене на отговорност, независимо от това дали си служител. В този случай трябва да е налице умисъл, да е знаел какво прави. В договора за екстрадиция са изброени видовете престъпления и това, което се изисква, е да има има двойна наказуемост, т.е. това да е престъпление и по българското законодателство, каза и тя.

България няма ангажимент да предава свои граждани за съдене в други държави, но в договора със САЩ го има. Има върху какво да се разсъждава, допълни още тя. Манолова припомни и, че никоя ратификация не е завинаги и няма нещо, което да не може да бъде предоговорено.

Положението в момента

"Той ни каза по-скоро как се чувства. Има това свойство да успокоява близките си, дори самият да е в трудна ситуация. Иначе това, което ние му казахме, е, че ще продължим да се борим и да представяме доказателства за неговата невинност. Има и други представители на фирмата, не е само моята дума като негова приятелка. Имаме основания да таим надежди и фактологията е на наша страна. Това, което ни притеснява, са изявленията на прокуратурата, че престъплението е извършено на територията на САЩ. Само искам да кажа, че Желяз не е стъпвал в САЩ, дори не е кандидатствал за виза там. И ако твърдението на прокуратурата е, че престъплението е било извършено на територията на Щатите, ние твърдим, че това няма как да се случи и може да се докаже", заяви Милена, приятелката на Желяз.

"Имаме нагласата, че може и да остане в ареста. Не защото не е безспорно невинен. Защото такива са обстоятелствата. Надяваме се, че няма да остане в ареста, докато трае делото по екстрадиция", допълни още Милена.

Подобен случай

В моя случай бяха повдигнати обвинения на 9 американци, които имаха отговорности бяха или собственици или управители. Управителят на фирмата искаше до положи клетвена декларация, че аз не съм имала никаква отговорност, но съдът не пожела да я приеме. Това разказа Гергана Червенкова, която в края на 2012 година беше обвинена от САЩ в пране на пари и незаконна онлайн търговия с лекарства. Червенкова прекара повече от два месеца в ареста, а близките ѝ организираха редица протести.

"Мен ме спаси, че хората застанаха зад нас, широкият обществен отзвук, ние показахме, че сме общество", каза още Червенкова. Припомняме, че САЩ в крайна сметка оттегли молбата за нейната екстрадиция, макар и с уточнението, че това е "временно" и молбата може да бъде възобновена.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес