Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 ТИР-а със скрап без документи спряха на ГКПП "Капитан Андреево"*

10 юни 2020, 06:32 часа • 1696 прочитания

Шест тира с турска регистрация, превозващи 137 тона отпадъци от пластмаса и метал, са задържали митническите служители в района на ГКПП "Капитан Андреево" на 9 юли късно вечерта. Това съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Отпадъците представляват "листове от пластмаса, едностранно ламинирани с алуминиево фолио и изрезки от същия материал", уточняват от там.

Камионите са спрени от митничари, тъй като са нямали необходимите придружаващи документи, въпреки, че пластмасовите отпадъци са били обявени в декларацията.

След проверката станало ясно, че камионите носят стока за фирма в Пловдивското село Марково. От шестте камиона, само един е преминал митническа проверка.

"Отпадъците не могат да бъдат предназначени за изгаряне, по-скоро ще се използват като суровина. От проверките, които до момента сме извършили, се оказа, че фирмата – получател няма документи, които й разрешават да извършва дейности с отпадъци", обясни Петър Стаматов - експерт по управление на отпадъци към РИОСВ – Хасково пред Нова тв.

Собственикът е турска фирма, тя изпраща с една фактура, без никакви други документи товар, който би трябвало да има и анекс 7 по европейския регламент и договор между двете фирми за оползотворяване на отпадъци, каза още Стаматов и уточни, че най-вероятно товарът трябва да се върне на неговия изпращач.

На въпрос на БГНЕС обичайна практика ли е да влизат такива отпадъци в България, Стаматов отговори, че по принцип турските власти не пропускат отпадъци през този пункт, а винаги ги отклоняват към пункта на Лесово. Но този път как е станало така, че да минат оттук, може би защото нямат документи за отпадъци, добави Стаматов. В митническата декларация пише пластик скрап, което означава раздробени пластмаси, уточни още той

Днес ще бъде извършен повторен оглед. Разследването на случая продължава.

Пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров обяви,че това е добра операция на Гранична полиция, Агенция "Митници" и МОСВ.

Съдът реши: Красимир Живков и Атанас Бобоков остават в ареста

*Обновена в 09:00

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес