Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

29-годишен се опита да убие охранител заради стар скандал

30 август 2019, 09:06 часа • 2208 прочитания

29-годишен арменски гражданин, пребиваващ у нас, бе обвинен в опит за убийство от Окръжна прокуратура-Пловдив. В обвинителния акт се включват също и незаконно държане на оръжие и повреждане на чужда движима вещ. Арменецът е със статут на постоянно пребиваващ чужденец в Република България. Той е обвинен, че преди повее от година в Пловдив е направил опит умишлено да умъртви друг мъж - охранител в нощно заведение.

Ситуацията се разиграла в нощта между 26.04.18 г. и 27.04.18 г. Тогава обвиняемият и негови познати отишли с джипа си пред дискотека в Пловдив, като автомобила е бил управляван от обвиняемият. Той спрял пред входа на заведението. Охранителят, изпълнявайки задълженията си по посрещане на клиентите и осигуряването на реда, помолил младежа да премести колата, защото блокира пътя на другите превозни средства към паркинга. Арменецът му отвърнал, че ще прави, каквото си иска и той не може да му нарежда. Пострадалият обяснил какъв е редът, но 29-годишният мъж започнал да се държи агресивно, търсейки конфронтация.

Стигнало се до спречкване между обвиняемия и спътниците му и охранителя и негови колеги. Момчетата започнали да хвърлят камъни по охраната и били разменени удари между двете страни. При стълкновението пострадал един от спътниците на арменеца. Сбиването било прекратено, а пострадалият бил откаран в болницата със счупена челюст. За тази телесна повреда обаче момчетата не съобщили в полицията.

През следващите дни обвиняемият и други лица се срещали с представители на дискотеката и на фирмата, за да искат обезщетение. Въпросът не приключил до тук. Няколко месеца по-късно - през юли миналата година - обвиняемият решил да си отмъсти за спречкването пред дискотеката. Към 07:30 ч. охранителят се прибирал с автомобил към дома си. Когато слязъл от колата, към него се приближил арменецът, който бил с качулка на главата и вързана кърпа пред лицето си. Той се затичал към охранителя, вдигнал кърпата и стрелял с полуавтоматичен пистолет, като два пъти улучил бедрата на пострадалия.

При стрелбата куршумите пробили задна лява гума и заден ляв калник на паркирания наблизо автомобил. След извършване на деянието обвиняемият бързо се преоблякъл и тръгнал с автомобил към Курортен комплекс „Слънчев бряг“. Там обаче мъжът бил задържан. Пострадалият охранител бил настанен за лечение в болница. По делото са разпитани свидетели, извършени са и експертизи. Иззети са веществени доказателства.

Спрямо 29-годишният извършител е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Най-тежкото наказание за престъпленията, в които е обвинен арменецът, е лишаване от свобода за срок от 15 г. до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Освен за опит за убийство срещу мъжа е повдигнато обвинение за държане на огнестрелно оръжие - пистолет и боеприпаси - четири броя патрони, без да има за това надлежно разрешение, както и за това, че е повредил чужда движима вещ – задна гума и заден ляв калник на лек автомобил, с което е причинил щети в размер не над 650 лева.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес