Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

210 тона е загробеният опасен боклук в с. Рупци и не подлежи на рециклиране, установили разследващите

20 август 2020, 13:01 часа • 2553 прочитания

210 тона опасни отпадъци са били загробени в силажни ями в село Рупци край Червен бряг и не подлежат на последващо рециклиране. Това е установено при разследването по случая, съобщи прокуратурата.

Отпадъците са били предадени за съхранение от дружество от групата „Монбат“ на друго търговско дружество, което не притежава нужните инсталации за оползотворяване на опасните отпадъци и те са били заровени в землището на Рупци, информират от прокуратурата.

Предприетите действия по разследването са в рамките на образуваното досъдебно производство от Специализираната прокуратура за организирана престъпна група, създадена с користна цел, с участието на длъжностни лица, по което привлечени като обвиняеми са братята Атанас и Пламен Бобокови, бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, и други длъжностни лица от различни търговски дружества, предаде БГНЕС.

Снимки: Прокуратура на Република България

През юли 2020 г. в рамките на същото досъдебно производство стотици тонове опасен отпадък бе открит и изровен и в местността „Лъката“ край Червен бряг, припомнят от прокуратурата.

Действията по разследването продължават. Предстои да се извърши допълнителен оглед на площадки и помещения, разположени и в индустриалната зона в гр. Плевен, в които също са открити огромни количества опасни отпадъци, предмет на разследване по същото дело.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес