Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Космически оръжия: Този път САЩ блокираха резолюция на Русия в ООН

21 май 2024, 10:46 часа • 3258 прочитания

На 20 май Съветът за сигурност на ООН отново не успя да приеме резолюция за неразполагане на оръжия в Космоса - след като на 24 април Руската федерация наложи вето на подобен текст. Тогава той бе внесен от САЩ и Япония и предвиждаше предотвратяване на надпревара във въоръжаването в космическото пространство.

Още: Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

Сега 7 от 15-те държави в Съвета за сигурност (5 са постоянни членове), включително САЩ, гласуваха против новата резолюция, внесена от Москва. Тя беше подкрепена от седем държави, включително Русия и Китай, а Швейцария се въздържа.

Руско лицемерие

Представяйки текста, представителят на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че гласуването на 24 април е показало единствения мотив на Запада - "да се опита да представи Руската федерация в неблагоприятна светлина". Вчера Москва обяви, че намеренията ѝ имали мирен характер. "За разлика от "откровено политизирания" проект на Съединените щати и Япония, днешната резолюция ще помогне да се гарантира изключително мирното изследване и използване на космическото пространство", каза Небензя и обвини САЩ, че искали да милитаризират Космоса.

Това обаче е изключително спорна позиция, при положение че Русия е изстреляла в Космоса спътник, предназначен за тестване на компоненти за потенциално антисателитно оръжие, което би могло да носи ядрено устройство. Това съобщиха американски официални лица, цитирани от The Wall Street Journal.

Още: Война в Космоса: Русия е изстреляла част от антисателитно ядрено оръжие, твърдят САЩ

В проекторезолюцията на Русия се потвърждава задължението на държавите да не разполагат в космическото пространство каквито и да било оръжия, включително такива за масово унищожение.

САЩ обявиха каква е скритата цел на Москва

Представителят на Съединените щати обаче подчерта, че Москва се опитва да отклони вниманието на света от разработката си на нов спътник, носещ ядрено устройство. Набързо изготвеният текст не потвърждава основните разпоредби на Договора за забрана на използването на сила в космическото пространство и от Космоса срещу Земята - поради тази причина САЩ няма да подкрепят тази "неискрена" резолюция, каза той.

Още: Компания, съоснована от българин, се нареди до SpaceX и Boeing с постижение в Космоса (СНИМКИ)

Снимка: Getty Images

От Вашингтон заявиха, че оценяват изстреляното от Русия устройство като "вероятно контракосмическо оръжие, което може да атакува други спътници в ниска околоземна орбита". Този спътник е бил разположен в същата орбита като спътник на САЩ.

Съветът не прие проекторезолюцията. Седемте гласа "за" бяха на Алжир, Еквадор, Китай, Гвиана, Мозамбик, Руската федерация и Сиера Леоне. Седем държави бяха "против" - Франция, Япония, Малта, Република Корея, Словения, Обединеното кралство и Съединените щати. Швейцария се въздържа.

Представителят на Великобритания обясни защо текстът на Русия е бил отхвърлен: "Идвайки от страна, която е пренебрегнала толкова много задължения в областта на контрола на въоръженията, това повдига червен флаг".

Междувременно представителят на Китай заяви, че "определена страна" е определила космическото пространство като "област за водене на война", ускорила е изграждането на своите "космически сили" и разполага противоракетни системи и нападателни оръжия в космическото пространство, предаде официалният сайт на ООН.

Още: Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес