Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Аман от разбирачи!

17 Tuesday 2012, 09:54 часа • 3445 прочитания

Всеки от нас познава хора, които разбират от всичко – от коли, спорт, телефони, техника и ремонти, та чак до политика, финанси, бизнес, конспирации, математика, история, биология, физика… (Нищо, че по последните 4 предмета за малко не са останали на поправка в училище поне 2-3 пъти).

Все пак тези хора, макар и със слаби оценки в школото, имат уникален, всезнаещ и божествен ген, който се предава само и единствено в техния род, от баща на син и от майка на дъщеря. Закърмени са с вярата! Вярват, но не в Бог, а в това, че притежават природен интелект, който няма никой друг на планетата Земя. За тях няма тема, по която да не могат да изкажат „компетентно” мнение само с 1-2 изречения, обикновено добре известни и повърхностни клишета.

Ако споделите на такъв човек, че сте си купили Фиат от Горубляне, той ще се въпзолзва от повода, за да направи всичко възможно, за да ви увери колко разбира той от коли, а вие колко сте тъп. За да подсили момента на превъзходството, за да изтъкне разбирането и величието си пред вас, жалкият, който не разбира нищо от коли, ще ви се изсмее така, че да видите всичките му кариеси и пломби. Смехът, в който избухват, обикновено е неестествено силен и мъжествен, така че всички в радиус от 50 метра да се обърнат и да разберат за вашата простотия и за неговото извънземно познание. Чак след тази процедура гордият собственик на Опел Вектра, ама с всички екстри, възнамеряващ скоро да го смени с BMW (не е изключено разбирачът просто да ви споделя опита си от колите, без изобщо някога да е притежавал автомобил), ще ви каже: „Абе ма’ни ги тия Фиати, миати! Италианците, освен пици и спагети, друго не могат да правят! Германия е майката на колите! Що не ме питате мене бе хора?”. Стъписан, с падащо чене и ококорени очи, го поглеждате и стигате до прозрението, че наистина сте много тъп, поради две възможни причини:

Едната причина е, ако му повярвате. Може да съжалите, че сте си купили точно този автомобил, макар и напълно подходящ за вас, при условие, че осъзнавате, че не разбирате много от коли. Възхитени сте от невероятната компетентност на човека, който с едно изречение помете и Фиат, и собствениците на Фиат, и италианците, и пиците, и спагетите, и всички, които по някакъв начин дишат и оцеляват по целия свят.

Другата възможна причина, която може да бъде причината за нетипочното изражение на лицето ви - ако сте си казали на ум: „Абе тоя за к’ъв се мисли?” и се зачудите изобщо как сте могли да влезете в контакт с такъв пишман учен. В зависимост от настроението ви, може да започнете да му обяснявате защо сте избрали именно този автомобил. Ако и вие сте велик разбирач и се изнервите така, както само един истински разбирач може да се изневри, ще го попитате назидателно: „Абе как италианците не могат да правят коли,  кой произвежда Ферари, а?”. Тук вече се развихря лют спор, при който е възможно да започне да тече пяна от устите и на двамата разбирачи. Този спор рядко може да прерасне в бой, при който намиращи се на близо хора да се наложи да ви разтървават, защото спорещите разбирачи имат уникалното качество да знаят кога да приключат кавгата, преди плесници, юмруци и ритници да влязат в действие, а именно с най-великото обобщение: „**aлo си е майката”. Това заключение има свойството да спестява много думи и енергия, изризразява примирието между двамата разбирачи. С него те слагат точка по средата на спора и стигат до заключението, че те двамата са единствените, които разбират от коли по целия свят, a всички останали са под достойнството им.

Но не си мислете, че ако бяхте казали на същия този от всичко разбиращ човек, че сте си харесали Фолксваген, а не Фиат, щеше да остане доволен от избора ви и, че щеше одобрително да кимне с тежката си глава. Нищо подобно! Тогава, след бурния и подигравателен смях, със самочувстие на производител на автомобили, щеше да каже: „Ма’ни ги тия Фолксвагени, фолксмагени! Освен вурстчета и бира, германците друго не могат да правят! Вмвесто VW, по-добре един Фиат. Не мога да ги разбера какво всички сте луднали по немските коли” и т.н. А ако го попитате защо кара Опел, той ще изрече вълшебното обобщение, посочено по-горе. Да, този израз измъква от всяка  неловка ситуация.

Най-доброто, което можете да направите в случая, е да си карате колата, която сте си купили и да се учите сами от грешките си, ако сте допуснали такива. Не се допитвайте до разбирачите,  както и не позволявайте те да ви наливат акъл или да ви занимават със собствените си комплекси. Допитвайте се само до близки хора, които наистина разбират. Целта на индивидът разбирач не е да ви посъветва, а просто да се изтъкне и да изпъкне, да се почувства значим, да разтовари комплексите си. Нищо повече. Да не си помислихте, че го е грижа за вас? Много рядко може да попаднете на човек, който да има желанието да ви посъветва, ако наистина разбира, без да ви прецака. Особено в България, където разбирачите преобладават. Информирайте се сами, четете книги по темите, които ви вълнуват. И все пак внимавайте, защото не е изключено и книгите също да са написани от самозванец разбирач. Аман!

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес