Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България без торент сайтове

14 Saturday 2012, 10:11 часа • 5741 прочитания

Европейският парламент с 478 на 39 гласа и 165 "въздържали се" отхвърли ратификацията на Търговско споразумение за борба с фалшифицирането между Европейския съюз и неговите държави членки, Австралия, Канада, Япония, Република Корея, Мексиканските съединени щати, Кралство Мароко, Нова Зеландия, Република Сингапур, Конфедерация Швейцария и Съединените американски щати.

Едва ли има българин, който да не е против това да му се отнеме удоволствието да сваля на аванта филми, музика, порно, игри, книги и други нещa. Българите като общество ще загубим много, ако няма пиратство в интернет. Българската култура също ще загуби. И тук съм напълно сериозен. Според мен, ако торент сайтовете изчезнат и ако за всеки изтеглен кючек вкарват хората в затвора, в България ще настъпи пагубна бездуховност! България е бедна страна, а Франция, където проблемът с торентите вече е разрешен, е една от страните с най-висок жизнен стандарт на планетата. Живеем в свят, в който една бутилка с водка е по-евтина от билета за театъра и киното. Повечето от българските младежи нямат пари да ходят на кино, театри, концерти, музеи, нито да пътуват. Единственият престиж, който могат да си позволят, са цигарите и алкохола. А между тях има и много мечтатели, свестни и добре възпитани хора, които са двигателят на нацията. Те са такива не само заради усилията на родителите им, а и именно благодарение на торентите.

Интернет и торентите са техния прозорец към света. Те се крепят като хора, като европейци, благодарение на него. Само срещу таксата за интернет, те разполагат с всичките предимства на глобалната мрежа, част от която са и торентите. Те, поне според мен, са най-големият източник на култура в България. Не се шегувам. Те гледат не само холивудските екшън и фентъзи бози, но и качествените и наистина хубави американски и европейски филми, които освен развлечение носят и много смисъл, поука и духовност.

Удивително е това, как ентусиасти качват филми и сериали и пишат субтитри за тях. Това означава, че българите търсят духовност и са любознателни! Нямам познат, който да не гледа редовно и с интерес документални и научнопопулярни филми изтеглени от торент сайтовете, за които в програмите на българските телевизии не може да се намери място от фолк певици, манекенки, футболисти и други нервни хора, както и от техните роднини и деца, използващи ТВ ефир като трапезарията си вкъщи. Благодарение на торентите сме изгледали най-големите шедьоври в световното и българското кино. Благодарение на тях имаме изключително богат достъп до музиката. Слушаме най-хубавите песни, които има по света. Без торентите едва ли щяха младите българи дори да разберат, че освен чалгата има и друга музика, колко впечетляващи са например латино, класическата и дори народната музика. Книгите, които се теглят от там, по-голямата част от които на английски и руски език, не може да бъдат намерени в никоя българска книжарница. Познавам хора, които са научавали цели чужди езици, благодарение на самоучителите, които са качени в торент тракерите. Порно филмите, при условие, че порнографията е напълно забранена в България, което е прецедент за ЕС, вероятно също по някакъв начин допринасят с добро върху обществото, като помага на хора, които са способни да извършват сексуални престъпления, за да отпуснат напрежението. Игрите, макар и някои от тях да са с насилствен сюжет, не само забавляват, а и развиват въображението.

Аз напълно разбирам българските творци. Имаме страхотни актьори, музиканти, художници и други хора на изкуството.. Напълно съм съгласен техните произведения да бъдат защитени от закона. Дори и сега собствениците на торент сайтове се отнасят с разбиране към тях, като например не допускат качването на български филми, поне докато още са по кината. Но какво би загубил Стивън Спилбърг, ако гледаме филмите му без да си плащаме? Дори и да знае къде на картата е България и разбере, че му гледаме филмите на аванта, по-скоро би му станало приятно. Той нищо не губи от нас.

Нека мислено си представим България без торент сайтовете. Единственият източник на култура за повечето българи, поради бедността, би останала телевизията. А да нея да я свързваме с култура е просто нелепо и смехотворно. Българските телевизии не излъчват хубави игрални филми и все по-рядко излъчват хубави сериали. Българските такива, макар и в момента да са във възход, според мен ще омръзнат на аудиторията, защото повечето са вкарани в криминалните сюжети, които са скучни за масовата аудитория, колкото и да са актуални предвид очевидното възрвръщане на мутренския контингент на обществената сцена. Показателно за това е доста по-големият успех на турски сериал като Листопад, в сравнение с повечето български серийни филми. За липсата на научнопопулярните и документални филми вече споменах. Просто телевизията я изключвам напълно като източник на култура и духовност. Тя днес е свиреп капиталистически продукт, бълващ само чалга, агресия, тъпотия и политика, която политика също събира в себе си чалгата, агресията и тъпизма. Единственото, което прави, е да утолява жаждата за зрелища у байганьовците.

Училището у нас, а и по света, отдавна е загубило същността си да образова, а какво остава за това да възпитава на култура и духовност. Някои учители, въпреки ниските заплати, носят силатата не само да образоват, а и да създават личности от своите ученици. (Пример за това са моите преподаватели от гимназията - Антоний Методиев (фолософия), Лидия Станчева (история и цивилизация), Адриана Бонева (изобразително изкуство), както и г-жа Вергиния Михова - по БЕЛ, от основното ми училище) Единственият помощник на тези учители са торент сайтовете. Да оставим духовността на народа на раменете на тези шепа хора, при условие, че повечето от техните колеги по никакъв начин не им помагат, защото или са се отчаяли от живота и себе си, или просто са станали учители, защото са имали някакви амбиции, които не са могли да постигнат и просто така, за да вземат висшето са станали даскали.

Без торентите духовността и културата на българите ще спаднат много, а бъдещето на страната ни би било просто едно европейско предградие за европейците, източник на евтина работна ръка, красиви и лесни жени, евтин алкохол, евтин алкохол и ... пак евтин алкохол, а за амбициозните българи - просто едно скучно и не особено благоприятно за живеене място.

 

 

 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес