Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политика, корупция и милиони

09 Monday 2012, 09:09 часа • 1941 прочитания

Винаги, когато в България избухне някой корупционен скандал, се намират хора, които започват да въздишат и да обясняват, че на Запад няма такова нещо и дори как, ако някой бръкне в кацата с меда, е принуден веднага да подаде оставка. В това има нещо вярно, но истината е, че обикновено гърмят само глупавите кокошкари. За разлика от тях печените политици така формулират приетите от тях самите закони, че направо си носят в къщи цялата каца с мед и въпреки това всичко остава абсолютно законно!

Най-фрапиращия пример е „инсайдерската”, т.е. базирана на вътрешна информация, търговия с акции и опции. И тук идва хитростта – в Щатите подобна търговия е криминално престъпление и всяка година немалко хора влизат в затвора заради това. Но законът, налагащ забраната е направен така, че не важи за законодателите! Т.е. именно тази, които знаят предварително кои закони и как ще бъдат променени, кои компании и отрасли ще бъдат засегнати, и чии акции ще скочат до небето или ще се сгромолясат. Най-пресния голям скандал бе с шефката на Демократите в Конгреса Нанси Пелоси, която се оказа велик борсов търговец с астрономическите 62% печалба за 2011 година! Скандалът бе толкова голям, че конгресмените решиха да направят нещо по въпроса и да забранят инсайдерската търговия и за тях самите. Месец – два по-късно всичките добри намерения бяха благоразумно и надеждно погребани.

Разбира се, някои от щатските политици са гениални търговци и в други области. Шефът на Демократите в Сената Хари Рийд забогатял, купувайки за жълти стотинки непотребни парчета пустиня в Невада. Които малко по-късно (съвсем изненадващо) се оказали много ценни парцели за застрояване и били изкупени за милиони от строителни компании! Същият този Хари Рийд в момента живее в собствен пентхаус в суперлуксозният хотел Риц – Карлтън във Вашингтон.

Използването на различни способи за напълването на касичката е в пълен ход най-вече по време на избори. В Щатите максималният размер на предизборните дарения от частни лица е ограничен, но не само у нас законът е „врата в поле”. Един от най-често използваните начини за заобикаляне на съществуващите ограничения е чрез „вечерите”. Искате да вечеряте с президента? Няма проблем, стига да сте готови да заплатите 35 000 долара за блюдо. Кой говори тук за предизборно дарение? Разбира се, дребните риби ще получат само снимка с президента, но дори и една снимка с президента в неформална обстановка може да отвори много заключени врати и банкови сейфове.

И докато за дребните риби остава само снимката, то акулите се облажват доста добре благодарение на предизборните пожертвования. Могат да получат гарантиран от държавата заем (който няма да върнат и ще бъде изплатен от държавата) или направо целева субсидия, сладка служба във Вашингтон и дори посланически пост. И всичко е напълно законно.

Или казано по друг начин - политик гладен не остава. Поне докато не направи някоя глупост и не принуди колегите си да го изритат от занаята. Като например 48 годишният конгресмен Антъни Уийнър, който бе изловен да праща свои снимки от кръста надолу по бельо на млади ученички.

Генко Велев
Генко Велев Колумнист
Новините днес