Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фотошоп - инструмент за лъжи

07 Saturday 2012, 11:25 часа • 2845 прочитания

Тези дни в интернет стана много популярна една снимка в списание на председателя на българския парламент. На нея тя дори не прилича на себе си, което доведе до много шеги с Цецка Цачева и тези, които са работили върху снимката.

Преди около 5 години Никола Саркузи, бившият френски президент, реши да покаже малко сексапил и мъжественост, нещо, към което винаги е имал комплекс поради ниския си ръст (често може да се видят снимки, на които той се надига на пръсти, за да изглежда по-висок), като снимки с него, на които той е гол до кръста в кану, обиколиха световните медии. Оказа се обаче, че някои сланинки, които се намират около коремната област, бяха добре замаскирани с Фотошоп. Путин и Обама също често биват спрягани като суетници, които прибягват до това чудо на технологиите. Редакторските програми за снимки са част от всяка една фотосесия на известна личност, но винаги политиците понасят най-много подигравки заради това.

Всъщност няма нищо лошо в използването на Фотошоп, ако коригира несавършенствата в следствие от средата, в която е направена снимката или пък някои единични по лицата и телата на хората. Но е много нелепо, когато човекът се преправи или бъде преправен така, че да не прилича на себе си. Мисля си, че хората, които се правят на други хора, благодарение на редакторските програми, не чак толкова не вярват в себе си и във външния си вид, а просто са жертви на комерсиализацията, на някаква мода. Добро излъчване не се прави с редакторски програми или пластични интервенции. Вярвам, че то се прави с хармония между духа и тялото.

Фотошоп е най-големият кошмар на пластичните хирурзи и най-голямото щастие за хората с комплекси, свързани с външния им вид, на които им липсват пари за пластични операции или смелост да легнат под ножа, по целия свят. Цял живот се чудя кой решава това, кой да се смята за красив и кой не, и все не ми става ясно, но да приемем, че по конституция за красиви се считат всички, които приличат на Барби и Кен... Или просто използват Фотошоп. Да, да използваш Фотошоп даже не е нужда, а мода, особено сред подрастващите тийнейджъри.

Скоро няма да е нужно да си търсим красиви партньори, за да имаме красиви деца с тях. Фотошоп ще разкраси визията на всичките ни деца, без значение колко грозни са те. Ще им публикуваме разкрасените снимки във Фейсбук и всички ще им се радват. Просто всички ще сме красиви! Не се тревожете, че някой ваш приятел може да ви види на живо и да разкрие, че всъщност сте грозни. Както е тръгнало, в бъдеще няма да излизаме изобщо от вкъщи, за да общуваме ще използваме Фейсбук, а ако видим някой познат на улицата – няма нито той да ни разпознае, нито ние него ще можем да разпознаем. В интернет ще е красавицата, а в реалността ще е звярът.

Той не просто прави снимките ни и нас самите по-красиви, спрямо стереотипа, който е възприет в обществото, благодарение на масмедиите и модната индустрия. Той не само прави гърдите на момичетата по-големи и по-повдигнати, телата на момчетата яки, кожата ни с бронзов тен, а бръчките на разведените лелички, търсещи млади, също фотошопирани яренца в сайтовете за запознанства – изгладени.

Той също ни прави да изглеждаме еднакви, глупави, пластмасови, неестествени, роботизирани, помага и да загубим излъчването си – все неща, към които се стремят всички жертви на комерсиализацията, глобализма и модата, както и така наречените кифли и кифльовци сред тийнейджърите. Той прикрива и разкрива 2 смъртни гряха – скрива чревоугодничеството и излага на показ суетата. Той единствено може да превърне най-красивата или най-грозната жена в зле изглеждащ травестит, да направи неестествени корекции върху личицата на най-сладките същества на света – бебенцата. 

Фотошоп е инструмент за лъжи. Лъжата завладя красотата, а светът вече е на пластмасовите хора – пластмасови и на конци. Ако искате и вие да сте щастливи, харесвани, успешни и пластмасови, намажете се с Фотошоп сега!

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес