Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Когато гората замирише на младост...

27 Wednesday 2012, 08:55 часа • 2014 прочитания

Както със сигурност знаете, през изминалите месеци млади българи се самоорганизираха в социалната мрежа и се обединиха на протести против изсичането на вековните български гори, за да бъдат построени ски писти на тяхно място. Не бяха чути, затова протестите им преминаха в бунт. Това не бяха онези млади, живеещи ден за ден, зависими изцяло от родителите си, които скитат единствено по кафенета, молове и чалга клубове, а интернет използват само, за да разберат какво правят Николета Лозанова и Валери Божинов. Повечето от излезлите на протестите бяха представители на активните младежи, които са кошмарът на овачарцитe, в чието царство живеем. Протестиращите срещу закона за горите са символа на вярата, че все някога в България ще се живее нормално. Въпреки това, че беше направен опит да бъде представен образът на протестиращите само чрез един човек, показващ среден пръст към камерата на една телевизия, протестът беше успешен.

Контра-протест, който беше в защита на закона за горите, се състоя преди дни. Той беше в отговор на младежкия бунт. Хора, повечето от които на възраст над 40 години, окупираха жълтите павета под звуците на народна музика, а както стана ясно от репортаж на Мария Цънцарова, някои от тях не знаеха точно защо са на протеста. Трудно можеха да свържат изречение, но успяха да изяснят, че са дошли от провинцията на протест в София, не чак толкова от възмущението си, че няма да има още писти, за да карат ски, а защото просто някой кмет ги е освободил от работа, за да отидат на протест. Това според мен е доказателство, че някой наистина се е уплашил от младите, от което няма по-хубаво. Властта и алчните бизнесмени ги е страх от активните български младежи.

Тези протести не бяха само в защита на българските гори. Това бяха бунтове на младите срещу овчарците и на овчарците срещу младите. Под „овчарци” нямам предвид хората, които са от село Овчарци и са дошли на контра-протест,  a „овчарството” като състояние на духа, онези дребни душици, които живеят в простотия и злоба към всичко добро и красиво. Уважавам протестите и на двете групи, защото протестът е изконно право на всеки човек. Но подкрепям този на младежите, които блокираха Орлов мост, въпреки че изпитах неудобство от тяхната блокада в деня на протестите.

Младите направиха нещо велико, каквото не се беше случвало в България, или поне аз не помня да се е случвало нещо такова в моя съзнателен живот. Гората е символ на младостта и на свободата, тя е най-ценното за активните български младежи, които не са овце, за разлика от много от връстниците им. Вярвам, че тазгодишните протести за защита на българските гори, а по-рано и против АКТА, са началото на края на прехода.

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес