Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Позив за нормалност

13 Monday 2015, 02:33 часа • 1594 прочитания

Сигурен съм, че почти няма човек, който да не иска да живеем като цивилизовани хора, в едно нормално съвременно общество. Но това няма как да се случи, ако самите ние се  отнасяме варварски дори и към най-големите диваци.

Всички сме възмутени от видяното на разпространените в социалните мрежи два кратки видео материала, в които вероятно с право мнозина съзират умишлени опити за убийство. В едното видео се вижда как в Кресненското дефиле шофьор на автомобил застава пред моторист и му запушва пътя, а след секунди го и удря със страничната част на колата си. Действията му изглеждат умишлени. А в другото видео кола от същата марка се насочва за кратко към движещ се в насрещното платно моторист, вероятно в опит да го избута към банкета, където да катастрофира. Все още не се знае дали автомобилът и в двата материала е един и същ, нито дали и водачът не е едно и също лице.  

За щастие, доколкото успях да разбера от коментарите на автора на качения в социалната мрежа клип, полицията е била уведомена за инцидента незабавно и шофьорът от първото видео вече се намира в ареста. Междувременно стотици във Фейсбук започнаха да изразяват възмущението си, което прерасна в масова истерия - някои дори вече готвят саморазправа с водача на колата.

Двама потребители, най-вероятно също мотористи, в дискусия под видеото предлагат сериозно парично възнаграждение за този, който пребие шофьора - cъщия водач, който вече се намира в ареста.
Разбирам гнева на мотористите. Но саморазправата, която те готвят на шофьора (или просто я подкрепят), не е по-малко ненормална от неговото деяние.

Ни най-малко не омаловажавам чудовищната постъпка на шофьора на автомобила, която и на мен ми изглежда умишлена. Но когато искаме другите да са нормални, и ние трябва да бъдем нормални. Дотолкова изпуши обществото на тази тема, че дори някои медии, при това от съвсем сериозните, без свян разпространиха името и адреса на извършителя, което не е уместно нито от законова, нито от морална гледна точка. Каквото и да се е случило, изобщо не е нормално да се разпространяват призиви за побоища в медиите над когото и да било. Че и неговия адрес, че и паричната награда... Що за абсурд?! Какво печели обществото от разпространяването на адреса и името на този човек, след като той така или иначе е арестуван?!

Нищо не оправдава идиотията. Ама за да е някой еди-какъв си, то винаги си има причина. И тази причина трябва да се разбере, иначе обществото не би си извлекло никаква поука. Ето това трябва да е задачата на медиите в случая, а не да наливат още масло в огъня.

Свидетели сме на масова деградация, на връщане към Средновековието, когато просто нарочваш някого за вещица и цялото село го замерва с камъни на мегдана. Или направо го изгарят на клада.

Съдебната система в България куца много сериозно – безспорен факт. Но саморазправата за много хора е по-лесният вариант, защото ги мързи да опитат по законен път, тъй като процедурата е по-бавна. А те искат възмездие на секундата.  

В настоящия конкретен случай мисля, че ситуацията е ясна. Но по принцип на абсолютно всеки шофьор може да му се случи да засече някой моторист съвсем без да иска. И какво, той трябва да бъде набит, задето някой на своя преценка е решил, че е искал да го убие ли?!

Ако обществото ни днес приемем за нормално, че някой трябва да бъде набит, задето дори и умишлено се е опитал да убие човек, то утре някоя първосигнална мутра, която няма достатъчно мозък, че да разбере и да осмисли ситуацията, може да набие някого, само защото си е помислил, че иска да го убие (не че и към настоящия момент няма такива случаи). Прекалено много са хората у нас, които действат инстинктивно и първосигнално. Балканската отмъстителност и бабаитлъкът все още са част от манталитета на значителна част от съвременните българи. Ето затова твърдя, че саморазправата никога не е нещо нормално и никой не може да ме убеди в противното. Който иска саморазправа – да се премести да живее в Индия, Пакистан или в Иран. Тук все още е Европа.

Гражданите трябва да настояваме законите да се спазват и съдът да действа по установения ред, за да коригираме това, което куца в съдебната ни система, а не да подкрепяме престъпленията. А саморазправата си е престъпление отвсякъде. Но това със сигурност няма да стане, ако подкрепяме методите от 12. век.

Само преди 4 години Андерш Брайвик уби умишлено 77 души в едно от най-нормалните общества в света. Но дори и косъм не падна от него. Максималната присъда в Норвегия, без значение от вида на престъплението и неговия мащаб, е 21 години. Много от близките на убитите от Брайвик, повечето от които съвсем млади и в разцвета на силите си хора, искаха много по-сурова присъда. В крайна сметка съдът реши, че Брайвик ще лежи в затвора 21 години (колкото е максималната възможна присъда), а след това ще бъде настанен в психиатрична клиника при специални условия. Той свобода няма да получи. Но в крайна сметка норвежкото общество не се поддаде на тази чудовищна провокация и не позволи един луд да промени неговите съвременни ценности. Вместо да се занимаваме с вещерски истории, защо просто не последваме примера на най-добрите?

Пак вчера попаднах на група във Фейсбук, която иска освобождаване на убиец на банкова служителка, който я убил, защото тя отказала да му отпусне кредит при желаните от него условия. Не, това не е нормално. Просто изфирясваме.

Дайте да започнем да разчитаме и на институциите вече, а? В 21. век сме, за Бога! Когато институциите ги мързи, а тях почти винаги ги мързи, можем усилено да настояваме да си свършат работата. Понякога се получава.

Щом закони има, но не действа съдебната система, тогава нека я реформираме веднъж завинаги. Това може да се случи чрез протести, блокиране на улици, магистрали, КПП-та... Но е пълен абсурд да оправдаваме саморазправата. Защото когато някой ден съдебната ни система цъфне, ще трябва да мине бая време, докато отвикнем от вендетите. А това със сигурност ще бъде сериозно предизвикателство пред нея. Предизвикателство, което би могло да я разруши пак.

 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес