Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Внимание! Телефонни измамници!

24 Sunday 2012, 08:57 часа • 2888 прочитания

Колкото и добре да живее човек, все някога му се обаждат телефонните измамници. Те са изключително нагли, долни и гнусни същества. Нямат никаква милост, не ги е грижа, ни най-малко за това, че възрастната жена, на която се обаждат и съобщават, че внучката й е претърпяла катастрофа и е в тежко състояние или пък, че тя е предизвикала катастрофа, може толкова да се стресира от обаждането, че дори да й докарат инфаркт... или най-лошото.

Преди месеци журналистът Васил Иванов разкри една такава група. Той показа къщите им и лицата им, в които не се виждаше никаква човещина. Заплашваха телевизионния екип съвсем спокойно, обясняваха им колко са велики, как имат връзки навсякъде и са недосегаеми. От това, което всички ние видяхме, стана ясно, че телефонните измамници са над закона. А и мисля, че всеки, чул противните им гласове в слушалката, се е убедил в същото.

Ето какво се случва, когато ви се обадят те. Набират произволни номера. Те самите импровизират, защото не знаят на кого се обаждат. Времето, в което позвъняват, е когато вкъщи си остават предимно възрастните хора, защото те са по-наивни и по-лесни за манипулация. След като вдигнете слушалката и кажете „Ало”, чувате глас, който, през рев и сълзи, ви казва „Дядо, бабо, стана нещо страшно!”. Кръвното ви вече се е вдигнало рязко, дишането ви се ускорява и с тревожен глас питате какво е станало. Отговорите са: „Блъснах дете!”, „Счупих си крака!”, „Пребиха ме”, „Катастрофирах и съм в болница”, както и всякакви други подобни неща, които могат да изкарат човек от равновесие и да го накарат да даде всичките си спестявания, дори и да усети, че гласът в слушалката не е на техните деца или внуци. В часовете след земетресението в Перник, когато всички бяха уплашени, са се обаждали на хората и са им казвали, че техни близки са пострадали тежко и са в болница. След като вече сте толкова разтревожени, че и за сламка да може да се хванете, телефонът вече е в ръцете на някой „прокурор”, „лекар” или заемащ друга длъжност, който ви се представя с произволно име, като Петров или Иванов, и ви пояснява колко лошо е положението на вашия близък, къде, кога и как да предадете откупа. Ще ви попитат кой друг е вкъщи, ще ви накарат да дадете всички възможни мобилни телефонни номера на намиращите се в дома. Ще ги наберат и ще ви кажат да държите телефона отворен. Така те се презастраховат, че няма да се обадите на полицията и, че няма как да проверите дали това е истина, като се обадите на вашия близък, с който се е „случила” случката. Ако разберат, че сте се усетили, че се опитват да ви измамят, тогава моментално ще прекъснат връзката.

Когато вече сте разбрали, че казаното по телефона е лъжа и се обадите на 112, с желанието си да подадете сигнал, операторката ще ви попита: „Имате ли среща с измамниците?”. Ако отговорът е отрицателен, ще ви кажат да отидете до РПУ-то и да подадете жалба, което най-вероятно няма да доведе до никакъв резултат. Разбираемо е, че със сигурност полицаите са затрупани с много работа и всякакви проблеми на най-различни хора. Но не намирам за чак толкова трудно в наши дни, хора, които тормозят целия български народ, причинявайки им огромен стрес, да бъдат моментално проследени от къде се обаждат и да бъдат заловени веднага, след като е подаден сигнал. Предполагам, че винаги може да се разбере поне клетката, към която се е свързал телефона, когато измамниците са ви набрали. А и полицаите най-вероятно знаят кои са тези измамници, в района на клетката на оператора, но е трудно да докажат, че точно те са престъпниците. Често посредниците на предаването на сумата са таксиметрови шофьори, които получават процент от парите, присвоени от измамата.

Има само един начин, по който може да сте сигурни, че те ще бъдат заловени - да ги излъжете, че сте се хванали на въдицата им и да си уредите среща с тях, за да предадете парите. Веднага се свържете със 112 или с близкото РПУ от друг телефон. Има случаи, в които така са били залавяни измамници в момента на предаването на парите. Наистина, направете го! Защото, ако днес те звънят по телефона, утре може да започнат и да звънят направо на вратите ни! Когато ги заловят пред очите ви, изплюйте им се в лицето, направете нещо, така че да ги унижите. Може съдебната система да не ги накаже, но така ще сте сигурни, че ще бъдат наказани! Каквото и да направите, за да ги унижите, ще е едно добро дело. Дори и да бъдете задържани и вие, то ще е за кратко, а удоволствието ще си струва риска. Тези нагледци са толкова примитивни, че нищо друго не би ги наказало така, както унижението – нито съдебната зала, нито затвора. Сигурен съм, че и мушичка да им кацне на носа, те ще й се изнервят и ще приемат кацането й за лична обида. Такива хора никога не се променят, независимо колко време стоят в пандиза. Гадовете си остават гадове завинаги. Заснемете лицата им по време на задържането. Разпространете снимките в интернет, по медиите, изобщо навсякъде, където ви хрумне. Не се колебайте, зарежете всичките си планове за деня, ако имате такива. Щом ви се обадят - скроите им капан! Винаги имайте бойна готовност за това!

Превантивните мерки, които можете да вземете, за да намалите възможността да бъдете измамени, според мен са две. Винаги вдигайте телефона на вашите близки, независимо колко сте заети. Ако сте на работа, в учебен час, на лекции, на кино или на театър – излезте и говорете с тях, колкото и да е неучтиво. Може да ви търсят точно в този момент, за да проверят дали наистина ви се е случило нещо. Няма по-голямо щастие от спокойствието, че всички наши близки са добре, нали? Другата мярка е да спрете домашния телефон в дома на родителите си или вкъщи, защото само така може да предотвратите обажданията им напълно. Заменете ги с мобилни. Измамниците звънят на домашни телефони, защото почти всички възрастни хора по традиция имат такива и ги използват вкъщи.

И не забравяйте, че следващия път, когато ви се обадят, вие трябва да сте в готовност да ги сгащите! Наистина, няма друг начин, по който да ги сломим, освен този. Стресът, който причиняват на всички в България, е наистина огромен и трябва да бъдат наказани. Почти няма дом, в който да не са звънели поне веднъж. Нека всички започнем да ги наказваме! Аз нямам търпение да ми се обадят отново вкъщи, а вие?

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес