Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Aвтомобилите в България и колите на Запад

21 Thursday 2012, 09:38 часа • 3798 прочитания

Отминаха онези времена, когато голфът се паркираше с хубавите джанти от страната на дискотеката. Сега с голф на дискотека не се ходи! Всяка нощ, пред всяко едно тузарско заведение в София, сe паркират десетки коли за над 100 000 лева, грозящи атмосферата около 3-те автомобила за над 300 000 лева, точно пред входа. А после защо нямат пари за заплати на работниците родните бизнесмени. И не само те де, и гръцките „инвеститори“ също.

Такива филми на ужасите са ми разказвали за условията на труд във цеховете и фабриките в провинцията, че и в Африка биха ни съжалили. Работят в помещения с найлони, вместо прозорци. Зимата на студ, ляотото на жега, а работничките дишат и изпаренията от лепила и при това за минимална заплата. Това е напълно реална история. Но нека не виним балканския бизнесмен. И на него не му е лесно. Нали трябва да купи по едно такова, луксозно возило, возило на сина си, на щерка си, на жената, на любовницата, на себе си... Tрябва и едно резервно също, за да може, ако някое от семейния автопарк е на сервиз, да не остане без кола аристократичния член на семейството.

Светът вече е толкова глобализиран, че във всеки град с население над 200 000 жители можем да се почувстваме като в Ливан, Италия и Китай, в рамките само на един ден, ако изядем един дюнер за закуска, на обяд хапнем пица, а за вечеря си поръчаме ориз със зеленчуци от китайския отсреща.Автобусите стоварват туристите за обяд в един и същи ресторант навсякъде по света. Kато турист в чужбина българинът може да забележи много малко различия. Човек трябва да поживее малко там, за да види какви са истинските разлики. Но една разлика няма как да не се забележи дори и от турист – АВТОМОБИЛИТЕ!

Очаквате да кажа, че европейците карат някакви извънземни коли, които тук, в България, не можем да си позволим, защото са виновни политиците, комунистите, царете и масоните? Нищо подобно! Повечето хора са наистина затруднени. Но в този текст не говоря изобщо за тях. Говоря за гъзарите, за едномилионния „елит“ на нацията. Те също са затруднени, но не защото не са получавали заплата от месеци, а защото автомобилът e глътнал всичките им пари. Да, този респектиращ съседите черен джип, с газовата уредба, паркиран пред панелката в Люлин 5. И онова Бентли, паркирано на нещо кално и прашно, наподобяващо улица, пред калифорнийско розовия, оранжев или жълт блок, чудо на архитектурата, в иначе тузарските Манастирски ливади. Да го купиш, да му плащаш граждански застраховки, технически прегледи, данък, бензини, мензини, винетки .... Колко е неспраедлива нашата държава към собствениците на мощни вещи! А и катаджийте само ги спират, защото са превишили скоростта с някакви си 50-60 километра. Само да им обират джобните на елитните хора, не ги е срам! Никакво уважение няма държавата към ВИП-овете в България.

Политици, ще можете да си крадете колкото си искате, само освободете автомобилите от задължителни граждански, данъци, от ДДС при покупка, намалете цената на бензина, махнете винетките, довършете магистралите и никой няма да ви търси сметка, защото ще е зает да кара Ferrari. А когато вече няма нищо за крадене, няма да има и гладен народ, защото всичко живо ще се е изпотрепало по родните пътища. Нали погледната отгоре България е пръстен от магистрали!?
Не казвам, че българите трябва да караме таратайки, защото сме бедни.

Но защо не вземем пример от хората на Запад? Защо в Холандия и Дания политиците ходят на работа с колело, а тук автомобилите на всички държавни институции са в категорията супер-лукс? Нима депутатите не биха се возили комфортно и в една нова Dacia Logan или в елегантно Volvo, които са в пъти по-евтини? Още повече, че живеем в най-бедната държава в ЕС, а Холандия и Дания са в топ 10 на страните с най-високия стандарт на живот изобщо! Според мен автомобилът не е лукс, а е необходимост. Но нима Opel не е кола? Нима коли са само тези, които струват колкото апартамент?

На Запад, не гръцкия, а истинския Запад, хората масово карат хубави, но икономични коли. Повярвайте ми, никъде, ама никъде не съм вижидал толкова много луксозни коли на едно място, колкото по българските улици. Дори и в Монако не са толкова много, колкото нощем на пл. Народно събрание, пл. Батенберг или в Студентски град. Всяка втора кола тук е лимузина! А всяка втора кола в Париж, Виена, че дори и в южняшката, близка по манталитет до нас Италия, е Smart. Хората ги карат, защото са лесни за паркиране, идеални са за градско движение. А тук, ако имаш Smart ще станеш за посмешище! Само ако се повозиш в Smart никой повече няма да те отрази, ще загубиш приятелите си, никога няма да се ожениш дори! Тук трябва да караш ЗВЯР и да го караш като ЗВЯР! Колкото по-голяма, черна и скъпа е колата, толкова по-добре, макар и да е на газ. Ако не си в звяр, другите зверове не само, че ще те задминат и няма да си първи на светофара, а и направо през теб ще минат.

Хубавата кола е смисълът на живота за голяма час от българите, най-лесният начин да се почувстваш успял и да придобиеш самочувствие, каквото и Вазов не е имал, въпреки творчеството си. (Учителките по литература често отбелязват, че Вазов се е возил на трамвай, а не на файтон). Колата е и тяхната визитна картичка. И изобщо не става въпрос за това дали са мъже или жени, защото много хора твърдят, че автомобилът е предимно мъжко средство за фукня. Нищо подобно! Тук тежкарските и страшни коли са на почит от всички, средство, чрез което да си осигуриш уважение, без значение от това дали си мъж или жена, беден или богат. Дали живееш в Овча Купел или в боянски дворец – колата трябва да е уникат! Винаги трябва да си звяр!

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес