Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наглеци с власт

13 Monday 2014, 13:13 часа • 6458 прочитания

Наскоро станахме свидетели на поредния случай на мутренско поведение от страна народни представители. Съмнявам се, че все още не сте разбрали и това, че България влезе във водещите новини в Германия и Франция преди няколко дни, когато екип на телевизия “Arte” излъчи репортаж, в който се вижда как мутри и полицаи (вероятно използвани като частни охранители) възпират работата на телевизионен екип, който се опитва да заснеме имоти, за които се твърди, че са собственост на българския Зукърбърг.

Не се тревожете. Не са се върнали мутренските години, защото те никога не са си тръгвали. Всичко си е наред. Не сме се изложили и пред чужденците. Защото разумните хора на запад, които се вълнуват от случващото се в Източна Европа, съвършено добре знаят, че от зората на демокрацията у нас управлението е изцяло в подкрепа на едрите престъпници и олигарсите, както и това, че властта се използва изцяло за лична консумация на политиците и техните роднини и приятели.

Западноевропейците много добре знаят, че всяка власт у нас е приятелка с едни групировки и води война с други групировки. И с това според управляващите трябва да се изчерпва държавническата им работа, в чиято схема обикновените хора не са предвидени. Освен като електорални единици, разбира се.

Когато разговарям с мои приятели и познати чуждени, виждам, че те наистина са изключително добре запознати със случващото се в България, въпреки че не живеят тук. Чудно е, че много хора, които си живуркат у нас, отказват да осъзнаят тези факти, въпреки че са пред очите им ежедневно. За мен е необяснимо как може да виждаш хиляди несправедливости, но да мълчиш, да предпочиташ да живееш в кича на някакъв фалшив чалга свят. Ако не можеш да направиш друго, то поне можеш да говориш за безчинствата, да посочиш проблема не е никак малко. Наистина не разбирам този манталитет. Но може би и тези хора не разбират моя.

Наглеците с власт не са като нормалните хора. Те са жестоки, горделиви, хитри, но в същото време и покорни на глупостта. Дълбоко в себе си таят комплекси, които не им дават мира. Проявяват и признаци на психически отклонения. И всичко това е изписано на лицата им. Обикновено се докопват до властта и парите по нечестен начин. Техните действия почти винаги са ефективни, но и предсказуеми. Разрушителни са до едно, макар и разрухата да не се вижда от всички. Всичките нещастия по света са резултат от дейността на наглеците с власт и бездействието на масите.

Немците и французите, за разлика от голяма част от българите, осъзнават добре, че тези хора са изключително вредни в едно общество. Затова никога няма да видите французин да изразява възхищение от гамени със скъпи коли. Нито пък ще видите наглеци с власт да беснеят по нощните заведения в Париж, а жените, майките и дъщерите им да участват в женските предавания през ден. Да, и там ги има, но те просто си знаят мястото, където да демонстрират посредствеността си. И то е вкъщи, зад високите огради на именията им. Защото обществото ги отхвърля.

За съжаление у нас огромна част от българите не просто не ги отхвърлят, те искат да бъдат като мутрите – да се къпят в мръсни пари, да демонстрират превъзходство и да бъдат жестоки към всички, които са под тях в йерархията.

Това е основният проблем в нашия манталитет, на който се дължат повечето несправедливости по времето на Прехода и преди това. Докато мутренското буди възхищение и е дори самоцел на по-голямата част от себеуважаващите се българи, няма да имаме нормални хора политици.

Помислете върху това преди да инвестирате поредните 200 лева в още по-голям и всяващ респект ланец.

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес