Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2013-та – годината, в която моралът отново се превърна в ценност

19 Thursday 2013, 10:19 часа • 5887 прочитания

Противник съм на тезата, че отминаващата бурна 2013г. ни устреми надолу. Абсурди се случват в България всеки ден. Откакто се помня е така. И нещата са си същите, каквито са били и до този момент.

Но за мен 2013-та е най-успешната от началото на Прехода година, защото мисленето на много хора вече се промени. Моралът, който през всичките тези години липсваше, отново се превърна в ценност.

Ако хората не се събудиха, решени да поемат бъдещето в собствените си ръце, ако нямаше протести, ако политическите кукли на конци не ги беше хванало шубе, сега „българският Марк Зукърбърг“, озлобен и самозабравил се, щеше да бъде председател на ДАНС. На съвременната Държавна сигурност, да си го кажем направо.

Мирните антиправителствени демонстрации, които продължават вече повече от 6 месеца, не само, че върнаха живеца у много българи. Въпреки че до този момент оставката на Орешарски не е постигната, факт е, че моралът започна да се вясва и в политиката, макар и само от време на време. А именно той е основната цел и на протестите на улицата, както и на окупацията на Софийския университет.

Мога да посоча поне три конкретни примера, в които развръзката щеше да е коренно различна, ако нямаше протести.

Първият е, когато Искра Фидосова напусна Парламента, след като нейните инициали присъстваха в едно мистериозно тефтерче. Може би тук тя беше изкупителна жертва, защото и други политици можеше да бъдат свързани с написаните в тефтерчето инициали - „Ц.Ц.“, „Б.Б“ и т.н.

Вторият случай е мишешкото изнизване на заместник-председателя Христо Бисеров, който напусна поста си още преди да бъде заведено дело срещу него. И друг път е имало подобни политически скандали. Не помня нито едно правителство, в което да не се е случил поне един такъв. Но обикновено след разкриването виновните се държаха надменно, продължаваха да се представляват и да стоят с високо вдигната глава, сякаш нищо нередно не се е случило.

И третият пък, когато станахме свидетели на нещо, което нямаше да бъде факт без антиправителствените протести, е извинението на лидера на БСП Сергей Станишев, отправено към българските турци.

Доживяхме БСП да се извини за чудовищния Възродителен процес – най-срамното петно в модерната историята на България. Това се случи в деня на „големия“ митинг на Орлов мост, когато беше докаран електорат на ДПС от Южна България, за да изрази подкрепа към правителството. Предвид този факт, според мен това извинение беше изключително лицемерно. Но дали изобщо Сергей Станишев щеше да се извини на българските турци от името на наследницата на БКП, ако нямаше протести през лятото? Лично аз се съмнявам.

Тези три случая са сред най-очевидните доказателства, че протестите и окупацията на студентите наистина имат смисъл. Нещо, в което не съм се съмнявал нито за миг.

На фона на целия политически цинизъм, тези три развръзки са само капки в морето, да. Но капка по капка, става вир.

Благодаря на всичките прекрасни хора, които отделят от времето си за почивка, за да протестират, не се страхуват да отстояват свободата си и съвършено добре разбират смисъла на думата „човек“.

Които знаят, че всеки обществен проблем, било то политически или социален, е и личен.

Весели празници!

 

 

 

 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес