Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Социалните мрежи и протестите

04 Wednesday 2013, 08:16 часа • 4404 прочитания

През последните години системата на управление беше променена в много държави. Именно благодарение на социалните мрежи се зароди Арабската пролет, а режимите на не един или двама диктатори бяха свалени. И сякаш тази вълна е само началото. Нищо чудно, че политическите елити в много страни сега са буквално в паника.

През 2013г. се случиха много сходни протестни вълни в три европейски страни, в които фасадната демокрация е ясно изразена – Турция, България и Украйна. И в трите страни се наблюдава последователността абсурд-протест-контрапротест-запушване на ушите от страна на властта.

И в трите страни причините за избухването на народното недоволство бяха поредните политически абсурди и в резултат от натрупвания през последните години и десетилетия. В България, както знаете, Делян Пееевски беше назначен за шеф на ДАНС. В Турция пък щяха да се възстановят османски казарми на мястото на един от малкото паркове в Истанбул, което беше поредната крачка назад от европейския път на Турция. А в Украйна – преустановяването на преговорите за членство на страната в Европейския съюз, за да не бъдат засегнати интересите на Русия.

В две от тези страни, България и Турция, властта демонстративно си запуши ушите, а протестите продължават вече почти половин година. По всичко личи, че и съвсем наскоро възникналите протести в Украйна ще продължат дълго.

И в трите страни властта използва най-елементарната психологическа тактика, за да се опита да елиминира искането за морал, организирайки контрапротести. Ердоган събираше свои поддръжници на редица митинги. Властта у нас събира ежедневно свои симпатизанти в своя подкрепа пред Президентството, искайки оставката на президента Плевнелиев и обвинявайки го в разединение на нацията. Нещо, за което той няма никаква вина, но отчаяно се опитват да прехвърлят отговорността върху него. А в Украйна също бяха организирани контрапротести в подкрепа на Янукович, в които участваха предимно изпитващи носталгия по Съветския съюз представители на руското малцинство, което се равнява на около 10 милиона души в Украйна.

Но светът вече не е същият. Факт. И сега ни предстои да видим дали политиците ще се принудят да заменят своите непочтеност, наглост и циничност с морал, или ще успеят да се приспособят към будността на хората, която ще ги преследва и насетне. Будност, възникнала до голяма степен благодарение на развитието на информационните технологии.

Но не бива да си правим илюзии, че наличието на социалните мражи само по себе си е достатъчно. Ако успеят да задържат властта в ръцете си въпреки всичко, въпреки иновациите в технологиите, които спомагат за формирането и поддържането на гражданска активност във всяко едно общество, и се окаже, че е успешна тактиката на непукизъм, която използват в момента, това определено би означавало, че демокрацията ще бъде само утопия и занапред.

Затова трябва да бъдем постоянно бдителни. Като хората в много западни общества, които са успели да сформират резултатно гражданско общество много преди появата на социалните мрежи.

 

 

 

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес