Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна е в Европа!

25 Monday 2013, 07:45 часа • 4624 прочитания

През изминалата седмица президентът на Украйна, най-голямата по площ държава на Стария континент, заяви, че ще преустанови преговорите за присъединяване на страната към Европейския съюз, защото планира тя да влезе в състава на Евразийския съюз. Вече няколко вечери стотици хиляди украинци излизат с добро настроение на мирен протест в Киев, скандирайки „Украйна е в Европа!“ Много украинци, които са принудени да живеят извън своята родина, също излязоха на протести в големите градове в Европа и по света.

Предполагам, че вече сте разбрали за намеренията на руския президент Владимир Путин да превърне основаната през 2000г. Евразийската икономическа общност, в която днес членуват Русия, Беларус и Казахстан, в Евразийски съюз, подобен на ЕС. Това е планирано да се случи през 2015г.  Новият съюз ще се стреми да прерасне в \"голяма страна\", продължител на идеята на Владимир Путин за единно икономическо пространство, ръководено от Москва. Хилъри Клинтън и Ангела Меркел определят появата на такъв съюз като възраждане на СССР.

Кандидат-членките за присъединяване към Евразийския съюз са Таджикистан, Киргизстан, Армения, Сирия, Виетнам и Монголия. Според участници в кръгла маса, организирана през изминалата седмица от управляващата партия в Русия, към Евразийския съюз трябва да бъдат присламчени и страни като Украйна, Унгария, Чехия, Финландия и България, които са пряко свързани с икономическите интереси на Руската федерация, че дори и страни като Венецуела и Куба, които се намират на хиляди километри от Европа и Азия. Разбира се, това са само думи, които едва ли биха могли да станат реалност, защото и Чехия, и Унгария, и Финландия, и България са пълноправни членки на Европейския съюз.

Попитах външния министър Кристиан Вигенин дали на предстоящата дискусия „за бъдещето на Евросъюза, за предизвикателствата в предстоящите евроизбори, за ролята на различните институции, за страховете и очакванията на гражданите“, организирана от МВнР, ще се обсъжда евентуалното ни членство в Евразийския съюз. Той отговори така: „Не. България вече е направила своя избор. Което не значи, че не трябва да работим за добри отношения с Русия. Но нека да е ясно - присъединяване към друга интеграционна общност означава излизане от Евросъюза.“

Лично аз се радвам, че България ще продължи своите икономически отношения с Русия. Българският и руският народ са исторически и духовно свързани, вероятно и генетично, но не искам и дума да става да се присъединяваме към какъвто и да е било икономически или политически съюз с Руската федерация, а камо ли да напускаме ЕС. Това не бива и да си го помисляме!

Когато преди 6 години  България се присъедини към Европейския съюз, това стана с много желание и надежди от наша страна, но с редица компромиси от страна на европейското семейство. Получихме много възможности, от които не успяхме да се възползваме пълноценно заради алчността на хората, които консумират властта у нас. А повечето руски политици и държавници са се отнасяли и продължават да се отнасят отвратително към собствения си народ, а камо ли към народите, които искат да абсорбират.

Поради тази причина всички разумни хора в страните, към които вкопчилият се в Русия кърлеж има някакви копнежи, не биха поискали доброволно да бъдат част от този съюз. Ако това се случи някъде, то би било не по волята на народа на съответната страна. То би било насилствено, макар и мирно. Никой не би могъл да ме убеди в противното.

Да, Украйна е в Европа, а украинците са прекрасни хора. България също е в Европа. Винаги е било така, и винаги ще бъде така, без значение какви са амбициите на руските олигарси, на които явно и най-голямата държава в света не им е достатъчна, за да се успокоят и да оставят хората да живеят нормално и спокойно.

Очаквам някой представител на контранарода у нас да се възмути: \"Вижте ги тия украинци, бе, защо протестират?! Защо не оставят нормалните хора да преминават нормално през площадите?! И защо протестират мирно?! Защо нямат социални искания - по-евтин ток, безплатни шейни за децата, живеещи в социално слаби семейства, чифт вълнени чорапи за всеки пенсионер или безусловен базов доход?!

Отговорът е много прост. Готините хора са много повече, отколкото на посредствените би им се искало. И това е така навсякъде по света.

***

Препоръчвам ви да изгледате това видео от протестите в Киев, за да разберете какви са причините протестиращите там граждани да желаят да се присъединят към Европейския съюз, а не към евразийския такъв: http://www.youtube.com/watch?v=mOHm-jaQvKg

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес