Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пропагандната машина днес: „Не мислете за правителството, мразете бежанците“

03 Sunday 2013, 11:25 часа • 2410 прочитания

Доста e удобно, особено в момент на безпрецедентна студентска окупация, каквато не се е състояла от повече от 20 години, да се случи нещо, което да отвлече хорското внимание в друга посока.

Сега някои медии, особено тези на един депутат и майка му, както и телевизията на една партия, ще надуят вувузелите и цяла седмица ще говорят каквото им дойде на езика за това колко лоши са \"сирийците\" от афро-арабски произход. Само дето сирийци от афро-арабски произход няма. Класическата манипулация.

След толкова много нетолерантна реч, насочена срещу бежанците от Сирия, очакваше се, че при един случай с криминална насоченост много хора ще се увълчат. Определящите се като националистически политически партии, надяващи се да успеят да прескочат заветния 1 процент и да получат субсидии и след следващите избори, които по всяка вероятност ще са много по-скоро, отколкото им се иска на тях, най-вероятно ще спечелят акции пред агресивните електорални единици, заблуждаващи самите себе си, че са патриоти.

А правителството би могло да си спечели точки, ако предприеме демонстративни мерки срещу „лошите“ бежанци. Ако пък бъде затворена и границата, тогава какви прекрасни времена ще настанат...

Понеже знам, че вече сте натиснали caps lock-а, за да ми кажете подобаващо какъв съм национален предател, а вие какви сте патриоти, готови да умрете за KLETA MAIKA BALGARIQ, ще ви намомня, че всеки ден българи извършват подобни жестоки престъпления, но те рядко се превръщат в сензация. Особено ако си българин и имаш пари, можеш да правиш всичко – да биеш, да намушкваш, да прострелваш, да изнасилваш, да отвличаш... да колиш и бесиш, както се казва.

Някои подобни на случилото се на ул. Пиротска престъпления, извършени от българи, се отразяват от говорителите на новините с печални физиономии и тъжен тон, но повечето се появяват само в криминалните хроники на някои вестници, обикновено на последните страници, в черно, сиво, синьо или червено каренце. Евентуално. Защото повечето изобщо не стават обществено достояние.

Къде бяха патриотите, когато народен представител се разхождаше с оръжие сред протестиращите срещу правителството негови сънародници? Къде бяха лидерите на националистически партии и защо не организираха протести, когато криминално проявени бабаити, български юнаци, пребиха непълнолетно момче във центъра на Враца, което впоследствие почина? Нали са патриоти? Или щом лошият е българин, значи има пълните права да бъде лош? Май така излиза.

А ако в една подобна ситуация извършителят беше българин, а жертвата пък чужденец, тогава същата ли щеше да бъде реакцията? Разбира се, че не. А иначе се сърдим, когато хората от Западна Европа са изпълнени с предразсъдъци спрямо нас...

Сещам се и за случая, когато газова бутилка избухна в китайски ресторант през лятото. Ранени бяха чужденци от персонала, предимно китайци. Медиите се занимаваха със случая за ден-два, а после забравиха за него. Не разбрахме как са ранените, нито дали имат нужда от помощ. Но пък за сметка на това чухме разминалите се само с уплаха и поправими материални щети живущи в сградата, в която се е помещавало заведението.

А ако персоналът на китайския ресторант беше от българи, щеше ли да бъде случаят забравен толкова скоро след това? Не мисля. А представяте ли си, ако в ресторанта имаше някой американски или израелски гражданин? Тогава и Барак Обама щеше да направи изявление, в което да обясни колко лоши са палестинците. Така ли трябва да бъде?!

Да заклеймим цял един народ, изпаднал в беда, заради престъпленията на един или няколко техни представители, е просто нечовешко и жестоко. А когато се окаже, че този „един от тях“ изобщо не техен човек, а е емигрант от страна, която се намира на повече от 3000 километра по въздух от тяхната собствена, е и признак за невежество и наивност.

В българското общество човешките живот и здраве нямат еднаква стойност. И е напълно нормално едни престъпници да се възприемат като по-малко престъпници, отколкото други. Да прехвърляме незаслужена вина на невинни чужденци, които имат нужда от помощ, е много, ама много грозно. Още повече че живеем в свят, в който не знаем дали утре някой луд няма да натисне копчето на атомната бомба... Никога не можем да сме сигурни дали и ние самите няма утре да сме в същото това положение, в което са емигрантите от арабския свят, независимо дали са бежанци от Сирия, от Палестина или просто емигранти, дошли да търсят щастието си у нас след Арабската пролет. По същия начин, по който милион българи заминаха в чужбина след падането на комунистическия режим у нас. 

Всичката тази гнусна манипулация, на която мнозина се поддават, се случва тъкмо сега, когато хиляди студенти из цялата страна окупират университски аудитории, с реалната възможност така да превърнат България в едно много по-добро място. За всички. Сами преценете кое е по-градивно – омразата или любовта.

Actualno.com
Actualno.com Колумнист
Новините днес